Sorin Cîmpeanu: Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat

Ministrul Educaţiei a declarat că formularul publicat de Ministerul Sănătăţii privind consimţământul părinţilor pentru testarea antigen va fi modificat

Sorin Cîmpeanu: Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat


Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă seara, că formularul publicat de Ministerul Sănătăţii privind consimţământul părinţilor pentru testarea antigen a copiilor care prezintă simptome asociate cu boala COVID-19 va fi modificat, urmând să fie adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu.

„Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitatea cu legislaţia în domeniu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara, la Realitatea Plus.
Întrebat cine şi de ce s-a grăbit, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Probabil din dorinţa de a face bine în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori, care sunt generate doar de grabă nu de rea intenţie”.
Ministrul a precizat că publicarea acelui formular pe siteul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă, nu o greşeală, dar una care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.
„La şcoală acel formulare trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, către şcoli, să decidă acest lucru, iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educaţie şi Sănătate. A fost o grabă, nu o greşeală, dar o grabă care nu face bine într-o situaţie deja tensionată”, a explicat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a mai spus că formularul nu este necesar în prima zi de şcoală şi va fi utilizat doar în cazul un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.
„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde.
Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât profesorii să le primească. (…) Dacă are simptome sau e contact direct al unui coleg confirmat, în această situaţie vi se face cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic din motive juridice.
Dacă îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical sau la DSP. Dacă nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie va spune ce paşi trebuie urmaţi”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.