Stelian Ion: Pledez pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete. Secția Specială va fi desființată

Ministrul Justiției Stelian Ion, a afirmat, marţi seară, că pledează pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete.

Stelian Ion: Pledez pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete. Secția Specială va fi desființată
Foto: Mediafax / Alexandru Dobre


Ministrul Justiției Stelian Ion, a afirmat, marţi seară, că pledează pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete.

"Tocmai asta am criticat şi pe vremea domnului Tudorel Toader, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet. E o idee atât de păguboasă că odată cu plecarea ministrului trebuie să plece şi şefii de parchete, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea şefilor de parchete", a declarat Stelian Ion la B1 TV.
El a adăugat că trebuie făcută "o numire de mandat plină" la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
"Acolo este o situaţie de interimat, interimatul în sine nu aduce prea multe lucruri bune, pentru că el creează acea senzaţie a unui provizorat, nu se ştie cum stau lucrurile. Trebuie făcută o numire de mandat plină acolo", a afirmat Stelian Ion.
Acesta a subliniat că Legea care prevede desființarea SIIJ ar putea trece în Parlament în două luni, în timpul sesiunii parlamentare:
“Există un proiect, au fost mai multe, unele respinsă. În momentul în care am preluat portofoliul acestui minister exista un proiect asupra căruia am avut o chestiune de obiectat. În cadrul acelui proiect se regăseau niște articole care confereau super imunități pentru magistrați și nu suntem de acord nici cu această idee. Nu trebuie să cădem în cealaltă extremă. Printr-o procedură de urgență în Parlament, în maxim două luni de zile, în care Parlamentul este în sesiune, se poate adopta o asemenea lege, astfel încât dosarele să poată fi repartizate în termen scurt către unitățile de parchet competente și magistrații care încalcă legea să fie anchetați, trimiși în judecată, dar cei care nu încalcă legea să nu fie supuși acestei presiuni. Au fost magistrați membri ai CSM care au fot chemați la audieri, niște practici pe care promotorii instituirii acestei secții le-au criticat cu privire la DNA. Lucrurile în privința DNA-ului erau bune,a  fost o activitate bună, erau perfectibile, s-au făcut și greșeli acolo, dar greșelile care au fost use sub lupă au fost făcute la puterea a 10-a de către Secția pecială”, a mai precizat Stelian Ion.
Pe 23 decembrie, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să-i schimbe din funcţie pe actualii procurori-şefi, inclusiv pe procurorul general.
"Va fi o prioritate numirea procurorului-şef DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. (...) Nu am luat în calcul o revocare. Va fi făcută o analiză", preciza el.