AEM: Nu sunt indicii că vaccinul AstraZeneca ar provoca apariţia cheagurilor de sânge

Agen┼úia European─â a Medicamentului a transmis, mar╚Ťi, c─â r─âm├óne ÔÇ×ferm convins─âÔÇŁ de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca ╚Öi Oxford

AEM: Nu sunt indicii că vaccinul AstraZeneca ar provoca apariţia cheagurilor de sânge


Agen┼úia European─â a Medicamentului (EMA) a transmis, mar╚Ťi, c─â r─âmâne „ferm convins─â” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca ╚Öi Oxford. Emer Cooke, directoarea agen╚Ťiei, a subliniat c─â beneficiile administr─ârii acestui ser sunt net superioare riscurilor.

„Suntem în continuare ferm convin┼či c─â avantajele vaccinului AstraZeneca în preven┼úia COVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare ┼či deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat Emer Cooke, directoarea executiv─â a EMA.
Agen┼úia European─â a Medicamentului sus╚Ťine în continuare vaccinarea cu serul AstraZeneca
„La acest moment nimic nu indic─â faptul c─â vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost men┼úionate în teste clinice ┼či nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau a┼čteptate”, a continuat Cooke, precizând c─â Agen╚Ťia ia situa╚Ťia „foarte în serios”.
Aceasta a mai punctat c─â testele clinice au ar─âtat „cifre foarte mici de dezvolt─âri de cheaguri de sânge”.
Declara╚Ťiile vin în contextul în care mai multe state au decis suspendarea administr─ârii acestui vaccin, pe fondul unor temeri legate de formarea cheagurilor de sânge. 
Luni, Phil Bryan, director pentru siguran┼úa vaccinurilor în cadrul Agen┼úiei de reglementare a medicamentelor ┼či produselor medicale din Marea Britanie, a dat asigur─âri c─â vaccinul AstraZeneca nu cauzeaz─â coagularea sângelui ╚Öi nu provoac─â tromboze. 
Pân─â acum, peste 11 milioane de britanici s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, iar num─ârul de cheaguri de sânge raportat nu e mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la popula┼úia vaccinat─â.