Rusia acuză România că trimite ajutoare militare ucrainenilor

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a invocat relatarea unei agenții de presă din România care vorbește despre o convorbire telefonică între miniștrii Apărării din România și Ucraina.

Rusia acuză România că trimite ajutoare militare ucrainenilor
Foto: Profimedia


Rusia acuză România că trimite ajutoare militare ucrainenilor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a invocat relatarea unei agenții de presă din România care vorbește despre o convorbire telefonică între miniștrii Apărării din România și Ucraina.

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina”, a afirmat Maria Zaharova, miercuri, într-o conferință de presă la Moscova.
Ea susține că o „agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.
Reprezentanta Ministerului rus de externe nu a numit presupusa agenție română și nu este clar la ce convorbire face referire.
„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice ‘directe’”, a adăugat ea, spunând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul ‘umanitar’”.
„Autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie. În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul”, a mai spus Maria Zahorva, care a invitat Bucureștiul „să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate”.