Rusia amenință din nou Uniunea Europeană cu norul radioactiv

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că radiația n-are nevoie de o viză să treacă granițele.

Rusia amenință din nou Uniunea Europeană cu norul radioactiv


Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că „radiația n-are nevoie de o viză” să treacă granițele în contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor.

Comentariul vine în contextul în care jurnaliștii ruși au întrebat-o la un briefing cu presa despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde Moscova acuză Ucraina că efectuează bombardamente.

Maria Zaharova a afirmat că, atunci când sunt întrebate direct cine bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, statele occidentale și ONU „spun că nu știu, nu au nicio opinie despre asta”. Aceasta este de părere că regimul de la Kiev folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca un instrument de șantaj, amenințând întregul continent, dar autoritățile țărilor europene discută „nesfârșite inițiative anti-ruse”.

„Reprezentanții Uniunii Europene ar trebui să se gândească la problemele de securitate nucleară și de mediu și să nu vină cu noi modalități de a-i enerva pe ruși”, a declarat Maria Zaharova.

Totodată, Zaharova a mai transmis că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă, dacă să emită sau nu vize rușilor”.

„Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea.

„Europenii ar trebui să-și se îndrepte eforturile către a păstra siguranța și sănătatea propriilor cetățeni. Și având în vedere că ecologia a devenit agenda dominantă în ultimii ani, ar trebui ca liderii occidentali să vorbească mai mult despre ea. Dar nu. În fiecare zi ei vorbesc de vize”, a reacționat reprezentanta diplomației ruse.