Afecţiune spinală rară, introdusă pe lista efectelor adverse ale vaccinului Johnson&Johnson

Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat adăugarea unei forme rare de inflamaţie spinală pe lista efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson.

Afecţiune spinală rară, introdusă pe lista efectelor adverse ale vaccinului Johnson&Johnson


Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat adăugarea unei forme rare de inflamaţie spinală pe lista efectelor adverse ale vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson. EMA a mai precizat că analizează rapoarte despre o rară afecţiune sangvină în urma vaccinării cu serul dezvoltat de Moderna, deocamdată neexistând dovezi privind o relație de cauzalitate.

Agenţia a recomandat, joi, adăugarea mielitei transverse, o formă rară de inflamaţie spinală, pe lista efectelor adverse ale vaccinului anticoronavirus produs de compania Johnson & Johnson, informează Reuters.
De altfel, rapoarte despre această maladie neurologică au stat la baza deciziei de stopare a studiilor clinice în fază incipientă care vizau dezvoltarea vaccinurilor de la AstraZeneca și Johnson&Johnson, care se bazează pe tehnologii similare.
EMA a vorbit și despre rapoarte privind o rară afecţiune sangvină, denumită sindrom de extravazare capilară (CLS), în urma vaccinării cu serul anticoronavirusul dezvoltat de compania Moderna. CLS provoacă scurgerea sângelui din vasele mici, cauzând inflamaţii şi scăderea presiunii sangvine. Șase cazuri de CLS au fost înregistrate, iar Agenția analizează dacă există o legătură între administrarea acestui vaccin și cazurile de CLS.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a mai transmis că până în prezent nu au fost identificate dovezi care să demonstreze o legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistemic (MIS) şi vaccinurile pe bază de ARN mesager create de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Agenţia analizează dacă aceste vaccinuri ar putea să cauzeze MIS, sindrom rar în urma căruia diferite părţi diferite din organism, precum inima, ochii, plămânii, rinichii, creierul, încep să se inflameze.