Alexandru Rafila, sfaturi pentru evitarea contaminării cu variola maimuței

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit sfaturi noi pentru a ne proteja de variola maimuței, infecție rară despre care acesta spune ferm că nu ar trebui să ne îngrijoreze în mod deosebit.

Alexandru Rafila, sfaturi pentru evitarea contaminării cu variola maimuței


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit sfaturi noi pentru a ne proteja de variola maimuței, infecție rară despre care acesta spune ferm că „nu ar trebui să ne îngrijoreze în mod deosebit”.

„Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri ... Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a declarat Rafila.

Legat de anchetele epidemiologice ale cazurilor deja confirmate în România, ministrul afirmă că pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra „într-un soi de rutină și în cazul acestei boli”, la fel cum a fost în cazul COVID.
„Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare”, a spus Rafila.