ANAF a publicat informații legate de Declarația unică 2023

ANAF a publicat informații legate de Declarația unică 2023, Formularul 212, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

ANAF a publicat informații legate de Declarația unică 2023


Agenția Națională a Finanțelor Publice (ANAF) a publicat informații legate de Declarația unică 2023, Formularul 212, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Conform prevederilor Codului fiscal, declarația se completează și se depune de persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
Recomandarea ANAF este de a depune Declarația unică prin intermediul mijloacelor electronice. Cei care aleg să depună această cerere în format online trebuie să știe că este obligatorie semnătura electronică calificată.
Formularul poate fi depus și în format fizic, la una dintre registraturile organului fiscal sau chiar prin poștă.
„Contribuabilii, care nu deţin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale (lista completă a sediilor se regăseşte pe site), cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni: înregistrarea în cadrul serviciului Spaţiul Privat Virtual; completarea Declaraţiei Unice; depunerea Declaraţiei Unice. Mai mult, contribuabilii pot solicita sprijin şi funcţionarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare şi asistenţă pentru depunerea Declaraţiei unice”, a transmis ANAF.