Au început lucrările la Cazinoul din Constanţa. Ce destinaţie va avea clădirea după finalizarea operaţiunilor

Compania Naţională de Investiţii a notificat Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria Constanţa privind demararea lucrărilor de execuţie

Au început lucrările la Cazinoul din Constanţa. Ce destinaţie va avea clădirea după finalizarea operaţiunilor


Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a notificat Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria Municipiului Constanţa privind demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa. Clădirea a fost predată constructorului în data de 15 ianuarie pentru efectuarea etapei de proiectare, iar săptămâna trecută au fost instalate schelele pe faţadă. 

„Am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului şi al României. Îi asigur pe constructori că, din partea ministerului pe care îl conduc, au toată susţinerea astfel încât să nu fie înregistrate întârzieri nici în derularea lucrărilor şi nici în decontarea acestora. Finanţarea este asigurată”, a precizat ministrul Ion Ştefan. 

Conform contractului, asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SR va executa lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă). Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., fiind pusă în valoare, astfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră. Cazinoul din Constanţa este un obiectiv important, pentru care autorităţile locale şi centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile şi soluţiile necesare pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia. 
La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini. 
Finanţarea obiectivului de investiţii va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi se realizează prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările şi completările ulterioare.