BNR: Educație financiară pentru copii și tineri în Europa de Sud-Est

România a organizat, în perioada 18-19 noiembrie 2020, conferinţa online „Educaţie financiară pentru copii şi tineri în Europa de Sud-Est (SEE)”.

BNR: Educație financiară pentru copii și tineri în Europa de Sud-Est


România a organizat, în perioada 18-19 noiembrie 2020, conferinţa online „Educaţie financiară pentru copii şi tineri în Europa de Sud-Est (SEE)”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de asistenţă tehnică derulat de OECD şi International Network on Financial Education -INFE (la care BNR este membru cu drepturi depline) începând cu 2018, cu sprijinul financiar al Ministerului de Finanţe din Olanda şi al platformei sale Money Wise.

Conferinţa a reunit factori de decizie din Bulgaria, Croaţia, Georgia, Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord şi România, printre care: André Laboul, preşedinte al INFE şi consilier principal pentru afaceri financiare la OCDE, Leonardo Badea, viceguvernator, Banca Naţională a României, Jean Badea, subsecretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), România, Daniel Armeanu, vicepreşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), România, Sergiu Oprescu, preşedinte, consiliul de administraţie, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Flore-Anne Messy, şef asigurări, pensii private şi pieţe financiare, OECD, Valentin Lazea, economist şef, Banca Naţională a României, Olaf Simonse, şef al Platformei Money Wise, Ministerul Finanţelor din Olanda.
André Laboul, președintele Rețelei Internațională pentru Educație Financiară a felicitat țările participante pentru implicarea lor și cooperarea în domeniul educației financiare, demersuri începute încă din 2018. 
Michel Heijdra, director în cadrul Ministerului de Finanțe al Olandei a menționat  că „Realitatea de astăzi a pandemiei de COVID 19 a mutat educația financiară pe primul loc în agenda publică din multe țări. Un factor cheie în succesul financiar este să utilizăm banii eficient și să gândim în perspectivă. Cu cât copii vor fi învățați să aibă aceste deprinderi de la vârste fragede, putem pune o fundație pentru viitoarea reziliență financiară“.
Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României a reamintit că „inovația și alte procese complexe pun o presiune uriașă pe educație. Mințile tinere duc învățarea la un cu totul alt nivel, la care uneori este greu să ajungă profesorii sau factorii de decizie. Trebuie să învățăm despre învățare, să ținem pasul cu nevoile tinerei generații. Simplitatea, aspectul practic, interactivitatea – sunt doar câteva dintre virtuțile educației de astăzi“.
Pandemia Covid-19 a arătat încă o dată că nivelul scăzut al educației financiare a crescut vulnerabilitatea și inegalitățile financiare. Noi toți trebuie să găsim noi abordări inovative de promovare a educației financiare pentru a asigura securitatea financiară pentru o largă majoritate a populației.“, a afirmat Daniel Armeanu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.
Sergiu Oprescu, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Române a Băncilor a punctat faptul că „Un obiectiv important este creșterea nivelului de educație financiară. Educația financiară este, practic, materialul pe care brodăm valorile europene în toate țările. Dar educația financiară nu este un sprint, este un maraton care trebuie continuat de către mai multe generații. Acest copac nu va face fructe rapid fructe, mai ales dacă ne ocupăm de el o dată la 4 ani. Acesta trebuie să fie un efort al întregii societăți.“  
Reprezentanţii BNR alături de cei ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Finanţelor Publice, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Asociaţiei Române a Băncilor, precum şi de experţi în educaţia financiară din regiune şi alte ţări OECD au participat timp de două zile la prezentări şi dezbateri interactive privind experienţele de bună practică, realizările şi provocările în îmbunătăţirea educaţiei şi incluziunii financiare. Un punct important a fost identificarea unor metode eficiente de adaptare a canalelor de transmitere a cunoştinţelor de educaţie financiară către publicul ţintă în contextul pandemiei COVID-19.
Participanţii au formulat recomandări privind dezvoltarea de politici pentru susţinerea educaţiei şi rezilienţei financiare a tinerilor din regiune.