Bolojan: Este nevoie de modificarea legislației fiscale. Digitalizarea ANAF rămâne o prioritate urgentă
Premierul Ilie Bolojan anunță că vor fi luate măsuri pentru reformarea și eficientizarea activității ANAF astfel încât să crească gradul de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

Premierul Ilie Bolojan anunță că vor fi luate măsuri pentru reformarea și eficientizarea activității ANAF astfel încât să crească gradul de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.
Șeful Executivului a anunțat că, în perioada următoare vor fi elaborate modificări ale legislației fiscale și vor fi adoptate măsuri care să ducă la o creștere a încasării veniturilor. În acest sens, Ilie Bolojan susține că trebuie crescut gradul de colectare. În acest sens, el a dat exemplu confiscarea în scopul valorificării.
„Trebuie să ne întărim capacitatea de a confisca. (…) Este evident că sunt responsabilități la nivelul ANAF. Voi propune limitarea mandatelor. În afara pachetului legislativ, toate instituțiile care au competențe în acest domeniu trebuie să colaboreze în așa fel încât să diminuăm evaziunea fiscală”, a mai spus premierul.
Printre măsurile anunțate se numără modificarea legislației fiscale și întărirea controalelor în zonele cu risc ridicat de evaziune, cum ar fi sectorul construcțiilor. Oficialii recunosc însă că aceste probleme sunt adânc înrădăcinate și nu pot fi eliminate peste noapte.
Digitalizarea ANAF rămâne o prioritate urgentă. Ilie Bolojan a atras atenția asupra întârzierilor din acest proces și a acuzat lipsa de voință internă din instituție.
„O altă componentă este modificarea legislației fiscale și măsuri pentru a încasa veniturile. Este important să ne creștem gradul de încasare. Nu putem face de pe o zi pe altă că sunt fenomene acumulate în ani de zile. Ca să combați economia neagră trebuie să faci controale serioase, se știu zonele, precum e în construcții. E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o povestă fără sfârșit. Nu există niciun interes la ANAF să se facă digitalizarea”, a menționat Bolojan.
Ilie Bolojan susține că sunt firme care beneficiază de protecția inspectorilor fiscali și care sunt avertizate atunci când sunt vizate de controale.
„Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani. Societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sume reale, ci mult mai mici, controale formale”, a explicat Ilie Bolojan.
În acest context, a declarat că este nevoie de stabilirea unor criterii de premiere a performanței care să țină cont de sumele încasate efectiv la bugetul de stat, iar nu de cele care au fost impuse prin procesele verbale.
De asemenea, a arătat că este nevoie de măsuri mai eficiente de combatere a evaziunii fiscale, iar pe lângă pachetul legislativ este nevoie ca toate instituțiile să colaboreze, să facă schimb de date, astfel încât acest fenomen să fie combătut cu mai multă eficiență.