Bolojan, la prezentarea măsurilor fiscale: Riscăm să intrăm într-o recesiune brutală

Premierul Ilie Bolojan a explicat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care este situația deficitului actual al României.

Bolojan, la prezentarea măsurilor fiscale: Riscăm să intrăm într-o recesiune brutală


Premierul Ilie Bolojan a explicat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care este situația deficitului actual al României. Înainte de a prezenta măsurile fiscale pe care Guvernul și le va asuma, Ilie Bolojan a precizat că din 100 de lei care au fost încasați din taxele și impozitele de la cetățeni, România a cheltuit 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, bani pe care i-a împrumutat.

„Așa cum am prezentat săptămâna trecută, deficitul și absorbția fondurilor europene sunt cele două urgențe pe care le avem de gestionat în perioada imediat următoare. De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate națională? Pentru că așa cum v-am mai spus, România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din țările UE și am avut al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare decâ cel pe care l-am înregistrat anul trecut, a fost de 9,4%. Neluând măsuri atunci la timp guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% și să genereze o tăiere a salariilor din sectorul public de 25%.
Ilie Bolojan a avertizat că situația actuală nu este cu mult diferită față de cel mai mare deficit bugetar înregistrat în 2010, când au fost luate măsuri drastice de austeritate. El a mai afirmat că nu am mai avea acces la fondurile europene şi nu am putea continua jumătate din investiţiile pe care astăzi le avem în curs, la marele autostrăzi, la liniile de cale ferată, în fiecare localitate din România.
„Corectarea deficitului reprezintă o urgență și o prioritate națională. Suntem în fața unui pachet care corectează deficitul. România a avut, anul trecut, cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. Nu mai putem continua în acest fel. Din 100 de lei cât a încasat din taxe, România a cheltuit 132 de lei, 32 de lei în plus pe care evident i-am împrumutat. Dacă o familie cheltuie cu 30% mai mult decât cât câștigă, cât ar putea rezista? Dacă nu am face nimic sau am lungi foarte mult aceste măsuri ar fi câteva consecințe care ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului român. Ar însemna că crediorii noștri, cei care ne împrumută în prezent și de care avem nevoie și în viitor pentru că nu putem funcționa altfel nu ne-ar mai împrumuta și nu am mai putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile. Accesul la fondurile europene sunt condiționae de reforma fiscală, nu am mai avea acces la fonduri europene. Nu am putea continua jumătate dintre investițiile pe care astăzi le avem în curs la marile autostrăzi, la liniile de cale ferată, în fiecare localitate din România. Practic am intra într-un risc în care am fi degradați încă o dată, am intra în așa zisa categorie de junk, ceea ce ar însemna că țara noastră nu mai e recomandată investițiilor", a declarat Bolojan într-o conferință de presă la Palatul Victoria.