Iohannis: Certificatul COVID digital va înlesni libera circulație

Certificatul verde digital privind COVID-19 va înlesni libera circulaţie, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Certificatul COVID digital va înlesni libera circulație
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles. Șeful statului a vorbit, luni seară, despre principalele teme de pe agendă.

Astfel, liderii din UE vor discuta despre certificatul de vaccinare, despre măsurile necesare pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice, dar și despre situația din Orientul Mijlociu, noile controverse apărute după Brexit și cazul avionului deturnat de Belarus.
"Avem teme importante care vor fi discutate în această seară și mâine toată ziua. Avem, evident, o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun - acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni.
Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, înaintea participării la Consiliul European.