SUA anunță noi ajutoare pentru Ucraina. Blinken: Războiul împotriva Ucrainei este barbar

Secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat miercuri atacurile barbare ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, la finalul reuniunii miniştrilor de externe NATO de la Bucureşti.

SUA anunță noi ajutoare pentru Ucraina. Blinken: Războiul împotriva Ucrainei este barbar


Secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat miercuri atacurile "barbare" ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, la finalul reuniunii de două zile a miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti, potrivit Agerpres.

"În ultimele săptămâni, Rusia a bombardat peste o treime din sistemul energetic al Ucrainei, lăsând milioane de persoane în frig şi în întuneric", a spus el într-o conferinţă de presă.
"Pe măsură ce iarna se instalează, îi lasă fără căldură, fără apă, fără electricitate pentru copii, pentru vârstnici, pentru bolnavi. Acestea sunt noile ţinte ale preşedintelui (rus Vladimir) Putin. Şi le loveşte puternic. Această brutalizare a poporului ucrainean este barbară", a declarat secretarul de stat al SUA.
"Noi ne menţinem luciditatea cu privire la perioada dificilă care ne aşteaptă. Ştim după ce reguli joacă Putin. Vrea să-i îngheţe pe ucraineni, să-i înfometeze, să-i alunge de acasă. Să-i lase fără alimente, fără căldură. Vrea să îi alunge din Ucraina şi vrea să ne dezbine şi coaliţia. Preşedintele Putin vrea să ridice costurile atât de mult încât speră că lumea va abandona Ucraina şi o va lăsa să se apere singură. Ei bine, strategia lui nu a funcţionat şi nu va funcţiona", a dat asigurări Blinken.
"Vom continua să dovedim că greşeşte. Asta vreau să spun tare şi aşa au spus toate ţările aliate, aici, la Bucureşti, în mod tare şi ferm. Stăm alături de poporul ucrainean. Susţinem Ucraina cu orice preţ pentru aliaţi, pentru că inacţiunea ar avea un cost şi mai ridicat dacă am ceda în faţa agresiunii Rusiei, care vrea să redeseneze frontierele cu forţa, să intervină brutal, ne ameninţă securitatea tuturor, ceea ce va avea consecinţe în Europa şi în întreaga lume", a subliniat şeful diplomaţiei americane.
"Aşa că mesajul care reiese din întâlnirile noastre de până acum este acesta: hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie de fier acum, pe parcursul întregii ierni şi atât timp cât va fi nevoie până când Ucraina va învinge", a insistat el.
De asemenea, Blinken s-a declarat încrezător că Finlanda şi Suedia se vor alătura în curând Alianţei Nord-Atlantice.
În acelaşi timp, el a precizat că aliaţii NATO sunt îngrijoraţi de dezvoltarea militară a Chinei şi de colaborarea acesteia cu Rusia.
Printre politicile Chinei care îngrijorează NATO se numără "folosirea dezinformării, dezvoltarea sa militară rapidă şi opacă, inclusiv cooperarea cu Rusia", a explicat Blinken.
"Dar rămânem angajaţi în a menţine cu dialog constructiv cu China acolo unde este posibil şi salutăm oportunităţile de a colabora în privinţa provocărilor comune", a adăugat el.
Ţările din NATO vor rămâne concentrate pe menţinerea unui sprijin unit pentru Ucraina, dar îşi doresc în acelaşi timp să consolideze rezilienţa Alianţei prin abordarea noilor provocări, inclusiv cele reprezentate de China, a explicat secretarul de stat al SUA.
"Astăzi am discutat discutat despre cum să ne asigurăm că găsim mijloace concrete pentru a răspunde acestei provocări", a spus Blinken, fără a detalia.
El a mai spus că SUA şi aliaţii lor recunosc faptul că există o competiţie pentru a modela felul în care arată lumea dincolo de diviziunile din timpul Războiului Rece.
"Recunoaştem faptul că, în multe privinţe, există ceea ce europenii numesc o rivalitate sistemică între China şi multe dintre ţările noastre. Dar recunoaştem de asemenea că, acolo unde este posibil, trebuie să găsim mijloace pentru a coopera în privinţa chestiunilor majore", a detaliat Blinken.