Canada a suspendat utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani

Canada a suspendat luni utilizarea vaccinului contra coronavirusului produs de AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani.

Canada a suspendat utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani


Canada a suspendat luni utilizarea vaccinului contra coronavirusului produs de Oxford / AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani, din cauza îngrijorării că ar putea fi legat de cheaguri de sânge rare.

Suspendarea a fost recomandată de Comitetul consultativ național pentru imunizare din motive de siguranță. Provinciile canadiene, care administrează sănătatea în țară, au anunțat suspendarea luni, scrie theguardian.com.
„Există o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile oferirii vaccinurilor AstraZeneca Covid-19 adulților sub 55 de ani, având în vedere riscurile potențiale”, a spus dr. Shelley Deeks, vicepreședinte al Comitetului consultativ național pentru imunizare.
Deeks a spus că recomandările actualizate au apărut pe fondul noilor date din Europa care sugerează că riscul de formare a cheagurilor de sânge este acum potențial de până la unul din 100.000, mult mai mare decât riscul raportat la un milion care se credea anterior.
Ea a spus că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat un cheag de sânge rar după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani, iar rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de până la 40%.
Dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului din Manitoba, a declarat, în ciuda constatării că nu există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge legate în general de AstraZeneca în Europa, un efect secundar rar, dar foarte grav, a fost observat în primul rând la femeile tinere din Europa.
Reimer a spus că tipul rar de cheag de sânge se întâmplă de obicei între patru și 20 de zile de la aplicarea vaccinului, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
„Deși încă credem că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu sunt confortabil cu„ probabilitatea ”. Vreau să apară mai multe date din Europa, așa că știu exact ce este această analiză risc-beneficiu ”, a spus Reimer.
Vaccinarea cu AstraZeneca, care a fost autorizată în peste 70 de țări, este un pilon al unui proiect susținut de ONU, cunoscut sub numele de Covax, care își propune să aducă vaccinurile Covid în țările mai sărace. A devenit, de asemenea, un instrument cheie în eforturile țărilor europene de a-și intensifica lansarea lentă de a campaniei de vaccinare..
Health Canada a declarat că nu a primit niciun raport de cheaguri de sânge în Canada, iar consilierul medical principal al departamentului, dr. Supriya Sharma, a declarat că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.