Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal. Morgan Freeman: Fotbalul ne-a unit întotdeauna

Cupa Mondială de fotbal din Qatar, cea mai comentată și controversată ediție din istoria competiției, debutează astăzi cu meciul dintre selecționata țării gazdă și reprezentativa Ecuadorului.

Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal. Morgan Freeman: Fotbalul ne-a unit întotdeauna


Cupa Mondială de fotbal din Qatar, cea mai comentată și controversată ediție din istoria competiției, debutează astăzi cu meciul dintre selecționata țării gazdă și reprezentativa Ecuadorului. Înaintea partidei, gazdele au organizat o ceremonie de deschidere spectaculoasă.

Trofeul care va reveni câștigătoarei a fost adus la marginea terenului de Marcel Desailly, fost mare fundaș francez.

Morgan Freeman a revenit pe scenă pentru festivitatea de deschidere, vorbind despre fotbal și cum reușește acesta să unească țările de pe întreg mapamondul, apoi șeicul Tamim bin Hamad Al Thani al Qatarului, care a stat lângă președintele FIFA Gianni Infantino, a subliniat eforturile țării sale pentru organizarea acestei Cupe Mondiale. Practic, discursul conducătorului Qatarului a însemnat că festivalul fotbalului a fost deschis.

Morgan Freeman a avut un moment de excepție la ceremonia de deschidere, ținând un discurs despre unitate și respect. Acesta ne amintește că „fotbalul ne-a unit întotdeauna”. Ceremonia a început. Celebrul actor Morgan Freeman își face prezența pe Al Bayt Stadium: „Toată planeta, unită în acest cort al beduinilor. În ciuda diferențelor, suntem, de fapt, la fel”.

Show-ul pregătit de FIFA și Qatar pentru deschiderea Campionatului Mondial a avut 7 acte. În acestea, au fost prezentate cele 32 de națiuni participante, apoi artiștii Fahad Al-Kubaisi și Jung Kook au interpretat piesa „Dreamers”, de pe albumul oficial al turneului final din acest an.

Mascotele turneelor finale ale Cupei Mondiale au început să danseze. Sunt intonate imnurile precedentelor ediții: Waka Waka, Waving Flag.

Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, emirul Qatarului, încheie, cu un discurs, festivitatea. „Ce frumos este ca oamenii să lase deoparte ceea ce îi desparte pentru a-și celebra diversitatea! Lăsați ca acest turneu să fie plin de zile inspirație, bunătate și speranță. Bun venit tuturor în Doha”, a spus emirul citat de Al Jazeera.
Este prezentată mascota competiției din Qatar: La'eeb.

„La'eeb este un cuvânt din limba arabă, care înseamnă jucător super-talentat. Provine dintr-un 'mascotvers' paralel care este indescriptibil. Fiecare este invitat să îl interpreteze așa cum dorește. La'eeb încurajează pe fiecare să creadă în el, din moment ce 'Acum e totul'. Va aduce bucuria fotbalului tuturor.
La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie și încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile și creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia”, au spus cei de la FIFA despre mascota CM 2022.

Așa cum spune tradiția, țara gazdă este cea care deschide orice turneu al CM. La fel se întâmplă și la această ediție, Qatar urmând să înfrunte Ecuadorul în prima partidă a primei Cupe Mondiale care se desfășoară pe timp de iarnă. Unul dintre detaliile importante legate de acest eveniment este delegarea lui Istvan Kovacs pe post de arbitru de rezervă.

Qatar este singura echipă debutantă la Campionatul Mondial din acest an, fiind totodată, a 80-a echipă care participă în această competiție. Ei s-au calificat din postura de organizatoare, dar au trecut la limită pe lângă această performanță în câteva rânduri. La edițiile din 1990 și 1998, qatarezii au ratat la limită calificare, dar acum pot demonstra de ce sunt în stare, cu publicul de partea lor.
De cealaltă parte, Ecuadorul a fost prezentă în grupa de calificare din America de Sud, reușind să încheie pe locul 4, peste formații precum Columbia, Chile sau Peru. Aceasta a fost ultima poziție care asigura calificarea directă, primele 3 poziții fiind adjudecate de Brazilia, Argentina și Uruguay.
Specialiștii anticipează un meci strâns și o posibilă remiză în această partidă de debut. Acest lucru este probabil ținând cont că Ecuadorul înscrie destul de puțin, iar Qatar nu a disputat nicio partidă oficială în acest an. Un egal fără goluri ar fi o surpriză totuși, din punct de vedere statistic, contra-performanță care nu a mai avut loc din 1978, când Germania și Polonia remizau alb. Qatar încearcă să evite eliminarea în faza grupelor, Africa de Sud fiind singura țară gazdă de la ultimele ediții, care nu a ajuns în optimi.
Valoarea premiilor anunțate
Cupa Mondială din Qatar se va desfășura între 20 noiembrie și 18 decembrie și este cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie. Meciurile o să fie susținute pe opt arene. Majoritatea, cu o excepție, Khalifa International, sunt construite pentru Cupa Mondială.
Statul Qatar a investit în stadioane 4 miliarde de dolari, plus alte costuri pentru modernizare infrastructurii orașelor. Totul ar fi costat aproximativ 220 de miliarde de dolari.
Au fost anunțate de FIFA premii financiare de 440 de milioane de dolari, pentru Cupa Mondială din Qatar. Suma a depășit cu 40 de milioane de dolari ediţia din Rusia, 2018.