Ciolacu: Datoria publică a României este de 48 la sută. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în 2021

Președintele PSD, Marcel Ciolacu susține că România ar putea ajunge la o datorie publică de 55% odată cu componenta de împrumuturi de 15 miliarde de euro prevăzută în PNRR.

Ciolacu: Datoria publică a României este de 48 la sută. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în 2021


Președintele PSD, Marcel Ciolacu susține că România ar putea ajunge la o datorie publică de 55% odată cu componenta de împrumuturi de 15 miliarde de euro prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

”E o problemă majoră în România. Domnul Cioloș a lăsat o datorie publică de 36%, după 3 ani și jumătate de guvernare PSD am lăsat o datorie publică de 35%. În acest moment datoria publică a României este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale. Noi ne-am împrumutat în 15 luni de zile aproape 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă 2 miliarde pe lună. Mai exact 1% din PIB. În anul 2021 Guvernul României are obligația de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute și ale actualei guvernări și ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în anul 2021, 4 miliarde de euro, 2% din PIB. PNRR are o componentă de granturi, 14 miliarde, și o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu spune că, de luni, specialiștii PSD se vor deplasa la Ministerul Proiectelor Europene și vor avea acces la întregul PNRR
Președintele PSD și primul-ministru au avut, săptămâna trecută, o întâlnire pe tema PNRR. Întrebat duminică seară, la Antena 3, de ce a acceptat invitația lui Florin Cîțu și ce a aflat în cadrul întrevederii, Marcel Ciolacu a răspuns:„În primul și în primul rând, când reprezinți cel mai mare partid din România, ai și responsabilități. Responsabilitatea Partidului Social Democrat și a noastră, a oamenilor din Partidul Social Democrat, este de a veni cu soluții cât mai bune ca oamenii să beneficieze de aceste fonduri europene. Fondurile europene trebuie atrase ca românii să aibă un trai mai bun și să încercăm să le creștem nivelul de trai. Era normal să avem această discuție. N-am înțeles de la început de ce n-au dorit să o avem și să avem o colaborare. Este de notorietate faptul că în interiorul Partidului Social Democrat sunt cei mai buni specialiști, mai ales în acest domeniu. Am avut întâi o discuție cu comisarii europeni și pe urmă am avut această discuție la Guvern.
„Eu am mai spus-o și n-am zis-o răutăcios, puteau să mă invite oriunde, fiindcă cu toții suntem români și aveam această de a încerca să îndreptăm lucrurile și de a crea niște mecanisme acceptate, transparente, astfel încât toate autoritățile, fie locale, județene, centrale, să aibă un acces cât mai... Avem o problemă cu absorbția fondurilor europene și atunci trebuie să creionăm niște mecanisme foarte clare, foarte transparente și un mecanism de control asupra lor, astfel încât să ne creștem cât putem de mult absorbția fondurilor europene”, a adăugat liderul social-democraților.