Codul roșu de viscol a pus stăpânire pe Județul Constanța. Drumurile din județ au fost închise

Meteorologii au emis, duminică dimineață, o avertizare cod roșu de viscol pentru județele Constanța și Tulcea. Toate drumurile județene din Constanța au fost închise.

Codul roșu de viscol a pus stăpânire pe Județul Constanța. Drumurile din județ au fost închise


Meteorologii au emis, duminică dimineață, o avertizare cod roșu de viscol pentru județele Constanța și Tulcea. Toate drumurile județene din Constanța au fost închise, cât și un tronson al Autostrăzii A2. Până la ora 06.00 erau zeci de apeluri la 112. Porturile din Constanța și Midia au fost închise.

Update: Din cauza codului roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă emis și pentru județul Constanța, 59 de localități au rămas fără energie electrică.

Până la ora 06:00, în această dimineață, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat peste 50 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență. Peste 100 pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 20 de mijloace tehnice.
"Suntem susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală, SDN. Pompierii au executat, până la ora 06.00, peste 30 de misiuni: 17 copaci degajați, 2 autoturisme avariate, 2 acoperișuri smulse, două microbuze înzăpezite, o cisternă înzăpezită, 7 autoturisme înzăpezite, alte situații. La această oră sunt închise circulației 3 drumuri: DN22A Hârșova-Saraiu; DN2A Mihail Kogălnicea-Hârșova, DN22 Lumina-Tulcea.  Situația este în dinamică, vom reveni cu detalii!", au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.
Din cauza codului roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă emis și pentru județul Constanța, 55 de localități au rămas fără energie electrică, iar în 11 dintre acestea nu poate fi furnizată apă potabilă. 
Totodată, 24 de trenuri au fost anulate.

Mai multe apeluri la 112 anunțau mașini, microbuze și autospeciale de mare tonaj care au rămas înzăpezite pe mai multe drumuri naționale din județul Constanța:
Apel 112, ora 05:04 – Mașină înzăpezită la ieșire din Hârșova spre Hanul Morilor- DN2A
Apel 112, ora 05:05 – Microbuz fără pasageri răsturnat în șanț, Tariverde intrare dinspre Cogealac
Apel 112, ora 05:05 – Microbuz cu 11 pasageri înzăpezit comuna Saraiu
Apel 112, ora 05:06 – Cisternă de carburant înzăpezită în localitatea Crucea, jud. Constanța
Apel 112, ora 05:09 – Mașină derapată.

Drumuri închide în tot județul
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră (08:00), sunt închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile 20 de drumuri naționale:
- În județul Brăila au fost închise DN 21 între jud. Brăila și Ialomița, DN 2B între jud. Brăila și Buzău, DN 22 între Brăila și Râmnicu Sărat, DN 23 între jud. Brăila și Focșani, DN 2F Pod Brăila între Brăila și Tulcea.
- În județul Buzău este oprită circulația pe DN 2 Buzău – limită Vrancea, DN 2B Buzău – Brăila, DN 2G Costești - limita județ Ialomița, DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila.
- În județul Constanța A sunt închise DN 2A Mihail Kogălniceanu – Hârșova, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu, DN 22A Hârșova – limită județ Tulcea, DN 3 Murfatlar – Ostrov, DN 38 Topraisar – Vama Veche. De asemenea, circulația este blocată pe toate drumurile județene.
- În județul Ialomița nu se poate circula pe  DN 21 Iazu, unde un autocar cu 30 de cetățeni ucraineni s-a răsturnat, fără a rezulta victime, iar alte 2 autocamioane s-au răsturnat, de asemenea fără victime și DN 21 Bărăganul – limită județ Brăila.
- În județul Tulcea DN 22A între Tulcea și Hârșova, DN 22D între Mircea Vodă și Atmagea, DN 22 între Tulcea și Constanța, DN 22 între Tulcea și Brăila.
- De asemenea, există 1 drum național cu restricție de tonaj peste 3,5 tone, respectiv: DN 73A între Râșnov și Predeal. Totodată, toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise, din cauza viscolului.   Iar pe raza județelor Constanța și Tulcea, 24 trenuri sunt momentan suspendate.

Noi sectoare de drumuri închise din cazua viscolului!
Din cauza viscolului puternic, începând cu ora 05:00 a fost închis drumul DN22A Hârșova-Saraiu, iar de la ora 5.20 DN2A Mihail Kogălnicea-Hârșova și DN22 Lumina-Tulcea.
Autoritățile au transmis, de asemenea, o serie de recomandări: "Vã rugăm să țineți cont de următoarele recomandări : Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.  În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora." 

Zeci de localități rămase în beznă
Vremea severă a lăsat 11 localități fără alimentare cu apa și 55 de localități fără alimentare cu energie electrica. Ninsoarea a afectat și transportul feroviar, 24 de trenuri fiind anulate.
"În ultima oră, s-au înregistrat căderi totale de tensiune la sursele ce asigură alimentarea cu apă la nivelul localităților Negru Vodă, Cotu Văii, Poiana, General Scărișoreanu și Plopeni. Situația actualizată a localităților fără apă potabilă este următoarea: Biruința, Topraisar, Corbu, Mihail Kogălniceanu (inclusiv aeroportul si zona bazei militare), Oituz, Valu lui Traian, Castelu, Poarta Albă, Murfatlar, Cobadin, Viișoara, Cernavodă, Ștefan cel Mare, Făclia, Saligny, Poiana, Negru Vodă, Cotu Văii, General Scărișoreanu și Plopeni. În continuare în municipiul Constanța, din cauza lipsei de energie de la stația de tratare și pompare Palas, nu se poate asigura apă potabilă abonaților din zonele și cartierele: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai și Depozite – Halta Traian.", au transmis reprezentanții RAJA.