Constanța: Paradă militară, artificii și muzică de fanfară, de Ziua Națională a României

Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului și Comandamentul Flotei invită constănțenii la sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Constanța: Paradă militară, artificii și muzică de fanfară, de Ziua Națională a României


Constanța sărbătorește Ziua Națională a României: paradă militară, artificii, torțe, muzică de fanfară! Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului și Comandamentul Flotei invită constănțenii la sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie vor debuta cu ceremonia militară și religioasă, care va avea loc la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic, începând cu ora 09:00.
De la ora 11:00, va începe defilarea detașamentelor cu personal și tehnică a instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. La paradă vor participa și două plutoane de militari francezi și americani dislocați în baza militară Mihail Kogălniceanu. 
Pe lângă tehnica reprezentativă, pe roți și șenile, vor fi prezente și aeronave militare din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene și Statului Major al Forțelor Navale, cât și din cadrul Inspectoratului General în Situații de Urgență. 
Defilarea va avea loc pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, iar la finalul acesteia, ne vom bucura de un impresionant spectacol de artificii de zi. Cerul Constanței va fi colorat în roșu, galben și albastru, culorile drapelului României.  
De la ora 16:00, Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol dedicat Zilei Naționale, în Parcul Teatrului „Oleg Danovski”. 
La ora 17:00, va avea loc retragerea cu torțe a militarilor, pe itinerariul Sala Sporturilor-Bulevardul Tomis-Parcul Arheologic-Monumentul Victoria. 
Repetiția generală va avea loc marți, 28 noiembrie, în intervalul orar 09:30-13:00.  

Pentru siguranța participanților la acest eveniment, se vor institui mai multe restricții de circulație și măsuri privind ordinea și siguranța publică:
Pentru ziua de 28 noiembrie 2023:
- În data de 27.11.2023, începând cu ora 18:00, până în data de 28.11.2023, ora 13:00, se va interzice accesul și staționarea autovehiculelor în parcarea aflată pe b-dul. Tomis, tronsonul cuprins între b-dul. Mamaia și str. Traian, în parcările aflate pe ambele părți ale str. Traian, tronsonul cuprins între b-dul. Tomis și str. Mihai Viteazu și în parcarea aflată pe str. Termele Romane (tronsonul cuprins între str. Traian și str. Valea Portului).
- Aprovizionarea agenților economici nu va fi permisă în data de 28.11.2023, în intervalul orar 08:00-13:00.
- În data de 28.11.2023, în intervalul orar 11:00 – 13:00, se restricționează circulația autovehiculelor pe b-dul. Tomis, sectorul cuprins între b-dul. Mamaia și str. Traian, pe str. Traian (sector cuprins între b-dul. Tomis și str. Mihai Viteazu) și pe str. Termele Romane (sector cuprins între str. Traian și str. Valea Portului). Devierea traficului rutier se va realiza prin intermediul polițiștilor rutieri astfel:
- Pentru autovehiculele care circulă pe str. Termele Romane, acestea vor fi direcționate pe str. Valea Portului către str. Prelungirea Traian;
- Pentru autovehiculele care circulă pe str. Traian, acestea vor fi direcționate către str. Mihai Viteazu;
- Pentru autovehiculele care circulă pe b-dul. Ferdinand, acestea vor fi direcționate pe str. I.G. Duca, respectiv pe str. Mihai Viteazu;
- Pentru autovehiculele care circulă pe str. Mircea cel Bătrân, dinspre Zona Peninsulară, se va restricționa virajul „la stânga” pe b-dul. Ferdinand, fiind dirijate pe direcția „înainte”;
- Pentru autovehiculele care circulă pe str. Mihai Viteazu dinspre „magazinul Tomis”, acestea vor fi direcționate pe relația dreapta spre „Gara Constanța”.

Restricțiile nu vizează circulația mijloacelor de transport în comun. Acestea vor staționa cel mult 15 minute pe str. Termele Romane, str. Mihai Viteazu și b-dul. Ferdinand, în stațiile special amenajate, pe perioada defilării plutoanelor.
- Străzile care se intersectează cu b-dul Tomis, respectiv: Str. Tudor Vladimirescu, Str. Decebal, Str. Dacia, Str. Sarmisegetuza, Str. Constantin Brătescu, Str. Cuza Vodă, Str. Dragoș Vodă vor fi închise circulației fie prin amplasarea de elemente de atenționare (conuri reflectorizante, benzi delimitatoare, s.a.m.d.), fie prin respectarea semnelor, semnalelor, indicațiilor polițiștilor implicați în misiune.
- Pe b-dul. Tomis, sectorul cuprins între b-dul. Mamaia și str. Traian, se vor înlătura separatoarele pentru delimitarea pistelor de biciclete, în perioada 27.11 2023 – 02.12.2023.

• Pentru ziua de 01 decembrie 2023:
În zilele de 30 noiembrie 2023, respectiv 01 decembrie 2022, se vor aplica aceleași restricții de circulație specificate la repetiția generală din perioada 27/28 noiembrie 2023, cu următoarele completări:
• În data de 30 noiembrie 2023, în intervalul orar 06:00-18:00 – se va restricționa un număr de 4 locuri de parcare pe Bd Tomis (în fața Instituției Prefectului) pentru montarea scenei;
• În perioada 30 noiembrie 2023 (ora 18:00), respectiv 01 decembrie 2023 (ora 13:00), vor fi restricționate și parcările Primăriei Municipiului Constanța, Prefecturii Județului Constanța și Consiliului Județean Constanța.
• În data de 01 decembrie 2023, toate măsurile de restricționare ale traficului rutier vor opera în intervalul orar 08:00 – 13:00.
• În intervalul orar 16:00-18:00, va avea loc retragerea cu torțe pe următorul traseu: Sala Sporturilor – Bulevardul Tomis – Strada Traian – Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic. Retragerea cu torțe va fi executată pe carosabil, cu asigurarea măsurilor de restricționare a circulației rutiere în dinamică pe tot parcursul desfășurării acesteia.