Criza în Ucraina. Vladimir Putin a plasat forțele armate din centrul Rusiei în "stare de alertă maximă"

Presedintele Vladimir Putin a plasat fortele armate din centrul Rusiei "in stare de alerta maxima" de la ora 7.00 GMT (10.00, ora Romaniei)

Criza în Ucraina. Vladimir Putin a plasat forțele armate din centrul Rusiei în "stare de alertă maximă"


Presedintele rus Vladimir Putin a plasat fortele armate din centrul Rusiei "in stare de alerta maxima" incepand de la ora 7.00 GMT (10.00, ora Romaniei), a anuntat sambata ministrul Apararii.

"În conformitate cu ordinul (lui Putin), cu începere de la 11:00, ora Moscovei, trupele din circumscripţia militară Centru şi toate grupurile şi unităţile militare amplasate pe teritoriul său sunt puse în stare de alertă maximă", a declarat Şoigu, citat de Interfax, informează Agerpres.
Aceasta a adăugat că inspecţia capacităţii de luptă a trupelor va dura o săptămână, până pe 28 iunie.
Rusia a mobilizat trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina, după cum a acuzat un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Barack Obama. „Echipamentele militare şi trupele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina au rolul de a-i susţine activ pe combatanţii separatişti proruşi din estul Ucrainei“, afirmă oficialul de la Washington.
Potrivit serviciului grănicerilor ucraineni, trei militari au fost răniţi într-un atac cu mortier care a vizat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, unul dintre posturile de control din regiunea Donetk, după patru ore de la intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului ordonate de către preşedintele Petro Porosenko cu scopul de a le permite rebelilor să depună armele.
Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit vineri seara că armata ucraineană ar fi lansat tirurile care au atins teritoriul Rusiei, în urma cărora a fost rănit un vameş rus, relatează agentia Interfax.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său francez, Francois Hollande au purtat vineri o discuţie telefonică cu Vladimir Putin, în care l-au îndemnat pe preşedintele rus să le ceară insurgenţilor din Ucraina încetarea de urgenţă a tuturor acţiunilor militare. „În cazul în care nu va exista un progres în acest sens, se vor adopta noi măsuri împotriva Federaţiei Ruse”, a fost avertismentul lui Obama şi Hollande către preşedintele rus.
Vineri, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, a salutat încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean, Petro Porosenko, relateaza AFP. Această încetare a focului, ar fi urmat să dureze o săptămână. "Măsura aceasta ar trebui să deschidă calea oportunităţilor pentru dialog şi pentru implementarea planului de pace al lui Porosenko", a afirmat preşedintele OSCE.