Stoltenberg: Rusia ar putea încerca să fabrice un pretext pentru a invada Ucraina

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Rusia ar putea încerca să fabrice un pretext pentru a invada Ucraina
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA


NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, comentând informaţiile privind bombardamente peste linia armistiţiului din regiunea Donbas din estul Ucrainei, opinie împărtăşită şi de ministrul britanic de Externe, Liz Truss, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Suntem îngrijoraţi că Rusia încearcă să fabrice un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Intenţiile Rusiei încă nu sunt clare", a declarat şeful NATO presei, după o reuniune de două zile a miniştrilor Apărării din Alianţă la sediul de la Bruxelles.

De asemenea, Stoltenberg a mai atras atenţia că Rusia are tot ce îi trebuie pentru a lansa o invazie la scară largă şi rapidă în Ucraina.
"Au suficiente trupe, suficiente capabilităţi pentru a lansa o invazie deplină a Ucrainei în timp scurt sau fără o perioadă de atenţionare", a precizat el.
"De aceea situaţia este atât de periculoasă", a adăugat Stoltenberg.

La rândul său, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a declarat că guvernul rus încearcă să fabrice un pretext să invadeze Ucraina prin presupuse informaţii despre o activitatea neobişnuită a forţelor ucrainene.
"Relatările despre o presupusă activitate militară neobişnuită din partea Ucrainei în Donbas sunt o încercare ostentativă a guvernului rus de a fabrica pretexte pentru o invazie. Face parte din strategiile Kremlinului", a scris ea pe Twitter.
Liz Truss a adăugat că Marea Britanie "va continua să denunţe campania de dezinformate a Rusiei".

Separatiştii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore şi au precizat că încearcă să stabilească dacă există răniţi sau morţi.
Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova nu îşi doreşte un război în Europa.