Joe Biden, după jurământul de învestire: Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței

La Washington D.C. a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Joe Biden, după jurământul de învestire: Este ziua Americii, este ziua democrației, o zi a speranței


La Washington D.C. a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Evenimentul din centrul capitalei federale americane s-a desfăşurat în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare. Ceremonia s-a desfăşurat în absenţa lui Donald Trump.

„Aceasta este ziua Americii, aceasta este ziua democrației, o zi istorică și o zi a speranței de reînnoire și rezolvare. De-a lungul vremurilor, America a fost testată la reînnoire și America s-a ridicat la înălțimea provocării. Astăzi, nu celebrăm triumful unui candidat, ci al unei cauze, al cauzei democrației. Poporul, voința poporului a fost ascultată, iar voința poporului a fost respectată. Am învățat din nou că democrația este prețioasă, democrația este fragilă. Democrația a ieșit la suprafață. Prin urmare, acum, pe acest tărâm sfânt, unde cu doar câteva zile în urmă violența a căutat să zguduie chiar fundamentul națiunii, venim împreună ca o singură națiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, pentru a duce la capăt transferul pașnic de putere, cum o facem de mai mult de două secole. Privim înainte și, în stilul nostru american unic, neliniștit, curajos, optimist, ne îndreptăm spre națiunea care am putea fi și spre care știm că trebuie să fim. Mulțumesc predecesorilor mei din ambele partide”, a declarat Joe Biden, care a depus jurământul de învestire folosind o Biblie care a luat parte la toate evenimentele importante din cariera sa și pe care familia sa o are încă din 1893.
Noul președinte al SUA a vorbit și despre criza COVID-19 și a îndemnat la acțiuni urgente pentru combaterea pandemiei, despre care spune că „a luat într-un an atâtea vieți câte a pierdut America în Al Doilea Război Mondial”, remarcând că „au fost pierdute milioane de locuri de muncă” și „sute de mii de afaceri s-au închis”.


„Tocmai am depus un jurământ sfânt, pe care l-au depus fiecare dintre acei patrioți. Jurământul de învestitură al lui George Washington, dar povestea americană nu depinde de niciunul dintre noi, nu de câțiva dintre noi, ci de noi toți. Aceasta este o națiune grozavă. Suntem oameni buni, și peste secole, prin furtuni și greutăți, în pace și în război, am ajuns atât de departe, dar încă mai avem mult de mers. Vom înainta urgent și accelerat, pentru că avem atâtea de făcut, multe de reparat, multe de restabilit, multe de vindecat, multe de construit și multe de câștigat. Puțini oameni în istoria națiunii noastre au fost mai puși la încercare sau s-au regăsit în vremuri mai complicate, sau mai dificile decât cele în care ne aflăm noi acum”, a adăugat noul președinte al SUA. (Sursa foto: Daily Mail)