Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în miezul nopții de joi spre vineri două decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie.

Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie
Foto: © Mikhail Klimentyev/TASS


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în miezul nopții de joi spre vineri două decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional, informează Reuters.

„Recunoașterea suveranității de stat și independența regiunii Zaporojie”, arată unul dintre decrete, citat de Tass.
Potrivit unui alt document, liderul de la Kremlin a decis să „recunoască suveranitatea de stat și independența regiunii Herson”. Decretele intră în vigoare în ziua semnării.

De asemenea, documentele mai arată că liderul rus a luat această decizie în conformitate cu principiile general acceptate și normele legislației internaționale, încadrate în Carta ONU, luând în considerare voința locuitorilor regiunilor în referendumuri, notează digi24.ro.
Vineri Kremlinul va găzdui, de la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor Doneţk şi Lugansk (est), dar şi Herson şi Zaporojie (sud).

Primele au fost deja recunoscute oficial de Rusia în februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei în Ucraina. Vladimir Putin va ţine „un discurs substanţial” cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.
Președintele SUA, Joe Biden, a promis joi că nu va recunoaşte „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de Rusia” în Ucraina, scrie AFP.