UE închide spațiul aerian pentru Rusia. Pachet de sancțiuni împotriva Belarusului

Uniunea Europeană își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Decizia a fost luată după ce 18 state europene anunțaseră această decizie, ca o formă de sancționare a Rusiei pentru invazia din Ucraina.

UE închide spațiul aerian pentru Rusia. Pachet de sancțiuni împotriva Belarusului


Uniunea Europeană a anunțat că își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Decizia a fost luată după ce 18 state europene anunțaseră această decizie, ca o formă de sancționare a Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Măsura implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești, scrie The Guardian.
Astfel, Italia, Franța, Belgia, Germania, Danemarca, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Cehia, Polonia, România, Republica Moldova, Marea Britanie și Islanda și-au închis spațiile aeriene pentru aeronavele Rusiei.
În al doilea rând, vor fi interzise mașina de propagandă media a Kremlinului în UE: Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și filialele lor, “nu își vor mai putea răspândi minciunile pentru a justifica războiul lui Putin”.
Șefa Comisiei Europene a spus că vor fi căutate instrumentele pentru a interzice dezinformarea lor toxică și dăunătoare în Europa.
În al treilea rând, au fost adoptate sancțiuni care viza pe celălalt agresor din invazia Ucrainei, regimul lui Lukașenko. Măsurile vor viza  un nou pachet de sancțiuni, lovind sectoarele lor cele mai importante.