Xi Jinping: Conflictele și confruntarea precum cel din Ucraina nu sunt în interesul nimănui

Conflictele şi antagonismele ca evenimentele în desfăşurare din Ucraina nu sunt în interesul nimănui, i-a spus vineri prin videoconferinţă preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Joe Biden.

Xi Jinping: Conflictele și confruntarea precum cel din Ucraina nu sunt în interesul nimănui
Foto: Profimedia Images


Conflictele şi antagonismele ca evenimentele în desfăşurare din Ucraina nu sunt în interesul nimănui, iar China şi SUA au responsabilitatea de a ajuta la pacea mondială, i-a spus vineri prin videoconferinţă preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Joe Biden, conform media oficiale chineze, preluate de Reuters şi AFP.

Convorbirea video securizată a președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping s-a încheiat după o oră și 50 de minute, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea a început la ora 9:03, ora Washingtonului, și s-a încheiat la 10:53, potrivit CNN.
„Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”, „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”, i-ar fi spus președintele chinez Xi lui Joe Biden, potrivit CCTV, canal al televiziunii chineze de stat.
„Pacea şi securitatea sunt bunuri pe care comunitatea internaţională trebuie să le preţuiască”, iar criza din Ucraina „nu este ceva ce am fi vrut să vedem” că se întâmplă, a mai spus Xi Jinping, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Xi Jinping a subliniat că China şi SUA, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi de puteri economice mondiale, trebuie să-şi îndrepte relaţiile bilaterale pe drumul cel bun, dar şi „să îşi asume responsabilităţile internaţionale şi să depună eforturi pentru pace şi linişte în lume”.
Înaintea discuției, surse de la Casa Albă spuneau că preşedintele american urma să îi ceară omologului său chinez să se distanţeze de preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina la 24 februarie.
China s-a ferit să condamne invazia rusă şi a aruncat responsabilitatea pentru conflict pe seama NATO.