În România va fi înființat un centru regional de instruire a piloților care operează pe avioanele F-16

O coaliție de 11 națiuni va începe să îi antreneze pe piloții ucraineni pentru operarea avioanelor de vânătoare F-16, în august, în Danemarca, iar în România va fi înființat un centru de instruire.

În România va fi înființat un centru regional de instruire a piloților care operează pe avioanele F-16
Foto: REUTERS/Benoit Tessier


O coaliție de 11 națiuni va începe să îi antreneze pe piloții ucraineni pentru operarea avioanelor de vânătoare F-16, în august, în Danemarca, iar în România va fi înființat un centru de instruire, au declarat oficiali, marți, în marja Summitului NATO din Lituania, potrivit Reuters.

Antrenamentul piloților ucraineni pentru F-16 va începe în august, în Danemarca.
Danemarca și Țările de Jos au condus eforturile internaționale pentru instruirea piloților și a altor categorii de personal, precum și pentru a permite, în cele din urmă, livrarea de avioane F-16 către Ucraina pentru războiul împotriva Rusiei.
„Sperăm că vom putea vedea rezultate la începutul anului viitor”, a afirmat ministrul interimar al apărării daneze, Troels Lund Poulsen, în cadrul unor declarații de presă.
Până acum, nicio țară nu și-a luat angajamentul de a-i trimite Ucrainei avioane F-16, cu toate că Polonia și Slovacia i-au furnizat 27 de aeronave MiG-29.
Kievul, care a lansat o contraofensivă împotriva forțelor ruse, a cerut în mod repetat Occidentului să îi trimită avioane și să îi instruiască piloții pentru operarea lor, astfel încât să contracareze cu succes dominanța aeriană a Moscovei.
„Trebuie să ne apărăm populația civilă, infrastructura, obiectele critice, școlile, universitățile. De aceea, pentru noi este foarte important că această coaliție de avioane de luptă să demareze”, a declarat ministrul ucrainean al apărăii, Oleksii Reznikov.
„Sper – sunt un optimist – că după șase luni vom vedea rezultate”, a adăugat oficialul ucrainean.