Charles al III-lea a fost proclamat Rege: Voi urma exemplul mamei mele. Îmi voi asuma toate responsabilitățile

Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă oficial rege de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James.

Charles al III-lea a fost proclamat Rege: Voi urma exemplul mamei mele. Îmi voi asuma toate responsabilitățile


​Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă oficial rege de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James.

Ceremonia de la Palatul St James, care a durat aproape 40 de minute, este urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit - Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor.

Consiliul l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenţi ai declarat: „God save the King". 

Regele Charles al III-lea a făcut o declarație personală despre mama sa Regina Elisabeta a II-a, după care a depus un jurământ faă de Biserica Scoției.

„Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar acum când jelim, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de datoriile şi responsabilităţile serioase care îmi revin acum mie”, a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său. 

El s-a angajat să urmeze „exemplul” mamei sale, Elisabeta a II-a, decedată joi la vârsta de 96 de ani la Balmoral, în Scoţia. Noul suveran s-a angajat să respecte principiile constituţionale şi să se pună în slujba cetăţenilor. 

Documentele au fost semnate de Regele Charles al III-lea, Regina consoartă, Camilla, și prințul moștenitor, William.

Sâmbătă dimineaţa, Consiliul de Succesiune, din care fac parte sute de personalităţi relevante din punct de vedere politic, social şi religios din Regatul Unit, precum şi reprezentanţi din cele 14 ţări în care noul rege, Charles al III-lea, este şef al statului - s-a reunit la Palatul St James din Londra.

Încoronarea, o ceremonie extrem de complexă pentru a cărei organizare este nevoie de mai mult timp, va avea loc în următoarele luni.

Charles al III-lea accede la tron într-o perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în şase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniştri.
(Sursa foto: dailymail.co.uk)