Iohannis a primit Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hof, în Germania.

Iohannis a primit Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020


Preşedintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hof, în Germania. Iohannis a declarat, la ceremonia de primire a Premiului Carol al IV-lea, că statele din Uniunea Europeană au arătat că pot fi unite pentru a face faţă actualelor provocări, mai ales efectelor războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Mai mult, şeful statului a salutat sprijinul primit de la partenerii transatlantici.

„Acest premiu mă onorează în mod deosebit şi îl primesc în numele cetăţenilor români, care mi-au acordat două mandate ca preşedinte. Ceremonia de azi are o dublă semnificaţie, pentru că aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania (...)Acest tratat stă la baza unei îndelungate şi fructuoase cooperări. Una dintre cele mai importante valori şi un pilon al comunităţii europene este pacea. Prin războiul declanşat în Ucraina, Rusia ataca principiile care stau la baza temeliei europene”, a afirmat Klaus Iohannis. 
„Suntem aici ca să reafirmăm cu tărie că UE este unită în jurul valorilor fondatoare în care România şi românii cred cu tărie: libertate, stat de drept, solidaritate, cooperare şi respect reciproc (...) Germanii sudeţi cunosc foarte bine lecţiile învăţate din istorie şi ştiu că dialogul şi înţelegerea reciprocă constituie bazele unei dezvoltări armonioase. pentru noi, persoanele aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă un bogăţie a patrimoniului şi valorilor. Păstrarea identităţii, prin promovarea şi protejarea minorităţilor, reprezintă o constantă a priorităţilor politice ale statului român din 1990 încoace”, a completat Iohannis. 

„Acum, când securitatea europeană e pusă la grea încercare, noi am găsit hotărârea de a vorbi pe o singură voce. Împreună cu aliaţii transatlantici apărăm valorile comune. Doar o UE puternică angajată şi influentă poate contribui la rezolvarea problemelor actuale: de securitate, energetice sau alimentare”, a mai precizat şeful statului. 
Premiul poartă numele lui Carol al IV-lea, împărat german și rege al Boemiei (1316-1378), și are, conform organizatorilor, scopul de „a încuraja o ordine justă a popoarelor și statelor din Europa Centrală”.
Este acordat anual personalităților și organizațiilor din viața politică, religioasă sau cea economică, cu merite deosebite în favoarea înțelegerii și cooperării popoarelor și statelor Europei Centrale, precizează Administrația prezidențială.