Iohannis, apel către politicieni: Este momentul să lăsăm divergențele politice deoparte

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban în găsirea de soluții

Iohannis, apel către politicieni: Este momentul să lăsăm divergențele politice deoparte


Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

Solicit Parlamentul să ia în dezbatere, în regim de urgenţă, legea care clarifică carantina şi izolarea, pentru a reda autorităţilor acest insturment extrem de important în perioadă de pandemie. Nu e momentul să lăsăm garda jos. Împreună am parcurs relativ bine perioada de până acum. Haideţi să continuăm! Nu lăsaţi garda jos! E în joc viaţa voastră şi a celor dragi vouă. Aici nu vorbim de jocuri politice, aici vorbim de o boală care, din păcate, a rămas în societate. Virusul nu ţine cont de graniţe, de legi, de abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm - conştiinţa noastră”,aargumentat preşedintele. 
Referitor la vizita la Instititutul Cantacuzino, Iohannis a declarat că este impresionat.
”Am găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi am văzut unele instalaţii care sunt vitale în această etapă. Ştiţi că la acest institut se prelevează foarte multe probe în legătură cu noul coronavirus. Aproape 45.000 de teste au fost prelucrate. Însă în afară de aceste prelucrări de teste care sunt acţiuni de rutină se face cercetare şi se pregăteşte şi producţie de diferite materiale. Deci o mişcare pe care o găsesc foarte pozitivă. Vă felicit şi vă îndemn să continuaţi şi la următoare întâlnire să îmi prezentaţi deja noutăţile despre care am discutat azi”, a afirmat preşedintele.
Declarațiile lui Klaus Iohannis au fost făcute cu prilejul unei vizite pe care șeful statului a realizat-o la Institutul Cantacuzino din București.
Institutul Cantacuzino a intrat într-un parteneriat cu cercetătorii de la OncoGen pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.
România alocă 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, dar suma va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate. Profesorul doctor Mircea Ioan Popa, de la Institutul Cantacuzino, a spus că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.