Iohannis: Institutul Cantacuzino rămâne un înalt reper al cercetării medicale românești

Președintele Iohannis, a declarat, la deschiderea evenimentului „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”, că institutul este un reper al cercetării românești.

Iohannis: Institutul Cantacuzino rămâne un înalt reper al cercetării medicale românești


Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la deschiderea evenimentului „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”, că institutul este un reper al cercetării românești. Totodată, acesta a afirmat că este impresionat de eforturile medicilor.

„Onorăm astăzi activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care, la 100 de ani de la înființare, rămâne un înalt reper al cercetării medicale românești. Este un moment de bilanț, de rememorare a istoriei, este o invitație la a discuta cu responsabilitate despre prezent, dar este și un moment pentru a privi cu încredere în viitor.
Prestigioasa dumneavoastră instituție își leagă începuturile de personalitatea ilustră a fondatorului său, profesorul Ion Cantacuzino, părintele școlii românești de imunologie și patologie experimentală”, a afirmat președintele.
El a mai spus că de-a lungul timpului, în institut s-au format și s-au afirmat cercetători, profesori și adevărați creatori de școală medicală.
„Institutul a constituit un reper pentru generații întregi și a devenit, astfel, un simbol al potențialului de inovare al țării noastre.
Prin calitatea rezultatelor obținute, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a intrat în circuitul mondial al marilor centre de cercetare, o performanță pentru care vă felicit”, a precizat Klaus Iohannis.
Oficialul a menționat că aniversarea de astăzi are loc în circumstanțe excepționale, în care întreaga omenire se confruntă cu pandemia de coronavirus.
„Acest context global complicat este exemplul cel mai elocvent în ceea ce privește importanța strategică a activității dumneavoastră în demersurile de răspuns la amenințări sanitare, precum noul coronavirus.
Rolul Institutului „Cantacuzino” este, în această perioadă, unul fundamental și sunt impresionat de eforturile extraordinare, de dăruirea pe care atât echipa managerială, cât și personalul de aici le manifestă în aceste luni grele ale pandemiei și în susținerea campaniei de vaccinare”, a declarat președintele României.
Acesta consideră că „astăzi putem privi cu optimism către normalitate datorită eforturilor extraordinare ale cercetării medicale. Trebuie să le fim recunoscători celor care își dedică viața acestui domeniu și își pun întreaga experiență și cunoaștere în dezvoltarea de vaccinuri și tratamente pentru salvarea vieții oamenilor”.
El a mai spus că virusul nu dispare prin violență și manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente.
„În perioada imediat următoare vom primi un număr semnificativ de doze și astfel campania de vaccinare poate fi accelerată.
Mulți dintre noi au pierdut pe cineva drag, alții au suferit profund în urma infectării cu acest virus. Costurile sociale și economice au fost și continuă să fie uriașe. Putem însă să punem capăt acestei pandemii și îi îndemn pe români să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare”, a completat Iohannis.
Oficialul a adăugat că „renumele de care beneficiază Institutul „Cantacuzino”, profesionalismul dumneavoastră, al celor care vă desfășurați activitatea aici, vă responsabilizează și vă conferă un rol esențial în consolidarea încrederii cetățenilor în vaccinare”.
Astfel că, în semn de recunoaștere „a valorii colectivului dumneavoastră de specialiști de elită ai medicinei românești și a contribuției Institutului „Cantacuzino” la dezvoltarea cercetării științifice medicale”, Klaus Iohannis a decorat instituția cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer.