Iohannis, la inaugurarea E-ARC: Este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească

Președintele Klaus Iohannis a explicat că, prin înființarea E-ARC, țara noastră își arată încă o dată angajamentul ferm pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

Iohannis, la inaugurarea E-ARC: Este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă că zilnic observăm că provocările şi ameninţările se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut şi ”este necesar ca vigilenţa noastră să crească”.

"Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o inițiativă a României implementată cu energie și eficiență. Este un pas important în operaționalizarea Centrului și contez, și pe mai departe, pe aceeași energie și eficiență în demersurile de construcție instituțională și conceptuală legate de Centru. Am încredere că acest proiect, care se bucură deja de aprecierea și interesul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și al partenerilor noștri la nivel internațional, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual.
Zilnic observăm că provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților care fac parte din comunitatea europeană și euroatlantică de valori se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut. Este, așadar, necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească. Și avem nevoie, prin urmare, de conceptele și instrumentele de acțiune adecvate pentru a răspunde pe măsură. Reziliența este un astfel de concept esențial, iar Centrul inaugurat astăzi este, fără îndoială, un astfel de instrument absolut necesar.
Din ce în ce mai des, situații noi și extrem de complexe ne demonstrează că efortul de consolidare a rezilienței față de provocări și amenințări eterogene, sofisticate și numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății. Trebuie remarcat că democrațiile sunt vizate în special de astfel de amenințări, dar trebuie în același timp spus și că, pe termen lung, democrațiile sunt și cel mai bine echipate pentru a le răspunde.
Reziliența societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienței şi un indicator în sine al complexității activității pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfășoare. Contextul pandemic a evidențiat și mai pregnant realitatea că reziliența trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel național, dar și în cadrul organizațiilor internaționale din care facem parte. Fără doar și poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendințe, dar un context inedit și defavorabil reclamă rațiune și fapte.
Așa a început acțiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Acesta răspunde contextului actual, dar și unui set întreg de provocări și amenințări care se manifestau deja la nivel internațional – de la provocările generate de tehnologiile emergente și disruptive și provocările la adresa sistemelor de comunicații sau a infrastructurii de transporturi, la necesitatea unui răspuns eficient la crize și urgențe complexe și asigurarea post-criză a continuității guvernării și a serviciilor esențiale.
Crearea acestui Centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană și euro-atlantică și al capacității noastre de a promova inițiative care aduc valoare adăugată în acest scop.
Prin decizia de a internaționaliza acest Centru, vom promova obiectivele României, ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene în domeniul rezilienței.
Dorim ca această instituție să devină un pol de excelență și furnizor de expertiză pentru NATO și Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre și partenere ale celor două organizații.
În acest context, apreciez foarte mult prezența la acest eveniment a domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, şi a domnului Maros Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Sper ca participarea dumneavoastră la acest eveniment să marcheze simbolic şi o viitoare colaborare strânsă a României, NATO și Uniunii Europene în dezvoltarea Centrului.
România demonstrează din nou că își îndeplinește angajamentele și că nu mai este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate. Am acționat mereu pentru asigurarea securității europene și euroatlantice. Vom continua la fel de angajant și constructiv și pe viitor.
Doresc să le urez succes tuturor celor care își vor desfășura activitatea în cadrul Centrului și care vor contribui la formarea răspunsului nostru eficient la provocările și amenințările mai mult sau mai puțin convenționale la adresa securității noastre", a declarat klaus Iohannis.
Şeful statului participă, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, alături de premierul Florin Cîţu, secretatul general al NATO, Mircea Geoană, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Šefčovič, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.