Iohannis: Progresul privind aderarea României la Schengen este unul lent. Dacă eșuăm, e un eșec al UE

Președintele Klaus Iohannis admite că progresul în acest dosar este unul lent, păstrând însă o notă oarecum optimistă, dar există un progres.

Iohannis: Progresul privind aderarea României la Schengen este unul lent. Dacă eșuăm, e un eșec al UE


Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că progresul e lent în ceea ce privește aderarea României la Schengen, dar el există. Discuțiile sunt multe și pe mai multe paliere, inclusiv „între state care nu sunt parte în chestiune, dar care sunt interesate să ne sprijine”, a punctat șeful statului.

„Discuții sunt în multe formate. Progresul e lent, dar există un progres. Avem discuții, tot mai mulți europeni doresc să terminăm aceste discuții. Sunt discuții extinse, nu doar între noi și austrieci, ci și între state care nu sunt parte în chestiune, dar care sunt interesate să ne sprijine. Așa e și președinția spaniolă.
Formal acest subiect nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI. Informal da, sunt pe foarte multe paliere de discuții”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta a spus apoi că subiectul nu va mai fi supus la vot în Consiliul JAI până nu va exista o soluție agreată.
„Intrarea României și Bulgariei e o chestiune esențială, vitală, europeană. Dacă eșuăm, e un eșec al UE”, a mai ținut să precizeze Iohannis.
Declarațiile au fost făcute după dejunul de lucru al membrilor Consiliului European cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.