Iohannis: Romania Educată, proiectul meu de suflet, devine realitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noile Legi ale Educației, rezultatul programului său România Educată, în cadrul unei ceremonii cu fast la Palatul Cotroceni.

Iohannis: Romania Educată, proiectul meu de suflet, devine realitate
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a promulgat noile Legi ale Educației, rezultatul programului său „România Educată”, în cadrul unei ceremonii cu fast la Palatul Cotroceni. Acesta a enumerat o parte din schimbările în învățământ și a subliniat că legile sunt rezultatul unui consens. Asta deși ele sunt criticate de specialiști, elevi, studenți și Opoziția parlamentară.

Iohannis a susținut că „normele de etică și deontologie universitară sunt mai clar stabilite”, deși contestatarii atrag atenția că plagiatorii sunt, de fapt, salvați prin noile prevederi. De altfel, discursul președintelui despre plagiat s-a schimbat radical de când acuzațiile de furt academic au început să-i vizeze pe apropiații săi.
„Drumul care ni se așterne în față nu e lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educațional dacă nu vor fi puse în aplicare. De aceea, contez pe implicarea și hotărârea dumneavoastră, în special a factorilor de decizie”, a mai declarat șeful statului, în cadrul ceremoniei.
„Mă bucur să marcăm azi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societății noastre. „România Educată”, proiectul meu de suflet și o prioritate a mandatelor mele, devine realitate prin intrarea în vigoare a noilor Legi ale Educației, care reglementează învățământul preuniversitar și pe cel superior. Am reușit, la nivelul Administrației Prezidențiale, să aducem laolaltă sute de experți, reprezentanți ai autorităților, elevi, studenți, profesori, antreprenori și parteneri internaționali și să elaborăm soluții coerente. Obiectivul ambițios de a realiza o reformă cuprinzătoare a însemnat un proces extrem de complex, laborios și de o anvergură fără precedent. Legile pe care le-am promulgat azi pun bazele unei Românii conectată la evoluțiile secolului al XXI-lea și care beneficiază din plin de oportunitățile viitorului”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei.

Acesta a susținut apoi că legile sunt rezultatul unui consens. Asta deși ele sunt puternic criticate de USR, de elevi, studenți și experți în educație.
„Poate cel mai important aspect, cele două legi au fost elaborate în urma unui exercițiu orientat spre construirea de consens. Fără discuții așezate, bazate pe argumente, rezultatul ar fi previzibil: cu prima ocazie, s-ar aduce amendamente și măsurile nu ar mai fi puse în practică. Ne-am propus să evităm această capcană, pentru că această reformă nu e o simplă opțiune, ci un pas obligatoriu dacă vrem o națiune prosperă și puternică”, a continuat șeful statului.

Iohannis a afirmat apoi că noile legi „își propun să rezolve carențele actualului sistem de învățământ, încurajând creșterea calității actului educațional, acordarea de sprijin și respect profesorilor, sunt promovate investiții, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranța elevilor”.
„Legea învățământului preuniversitar include programe dedicate combaterii violenței școlare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului școlar și promovării sportului. Pachetul legislativ va transforma experiența elevilor, care vor avea trasee educaționale personalizate nevoilor lor, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcțional. În ceea ce-i privește pe profesori, mai multe prevederi se adresează construirii unui nou model pentru cariera didactică, aceasta devenind o opțiune reală pentru tineri. Cadrele didactice care aleg să predea în comunitățile dezavantajate vor beneficia de prime de instalare, dar și de sprijin după începerea activității. Toți profesorii, indiferent de nivel, vor avea acces la formarea continuă. Pentru acele zone unde avem nevoie de cadre didactice pregătite să predea mai multe discipline, se introduce licența didactică cu dublă specializare. Am evidențiat doar câteva măsuri, dar lista schimbărilor e lungă”, a continuat Iohannis.
Acesta a invocat apoi noua admitere la liceu, modificările aduse Bacalaureatului și programele de sprijin și de consiliere.
„Și învățământul universitar va beneficia de mai multe reforme-cheie. Cele mai importante vizează reducerea abandonului universitar și alinierea educației universitare la standarde internaționale. Se extinde educația duală la învățământul superior și se pun bazele unor consorții integrate pentru învățământ profesional în regim dual. A fost introdus și un program de sprijin pentru științele exacte, care le va permite studenților să acceseze resurse educaționale de peste graniță. Legea învățământului superior răspunde și nevoii de a garanta că diplomele românești sunt obținute în urma unui parcurs academic corect. Normele de etică și deontologie universitară sunt mai clar stabilite. Vom avea un sistem de sancțiuni aplicabile tuturor părților implicate în procesul educațional”, a mai declarat Klaus Iohannis.