Iohannis: Trebuie să fim uniți de partea Ucrainei. Rusia nu poate face ce vrea pe glob.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că România sprijină Ucraina deoarece acesta este lucrul corect şi fiindcă nu se poate trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale.

Iohannis: Trebuie să fim uniți de partea Ucrainei. Rusia nu poate face ce vrea pe glob.
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că România sprijină Ucraina deoarece acesta este lucrul corect şi fiindcă nu se poate trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, prin atacare unui stat independent.

„Cred că e foarte important să vedem ce vrem să facem noi ca şi stat. Noi sprijinim Ucraina, fiindcă aşa este corect. Noi nu putem trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, a atacat un stat independent. Pe de altă parte, orice război creează un stres major şi cu cât eşti mai aproape de el, stresul este mai mare. E de înţeles că românii îşi doresc pace, însă nu se poate ceda aşa uşor. Dacă se cedează, toată arhitectura internaţională va dispărea. Echilibrul global pe care l-am construit cu sacrificii şi foarte greu după al Doilea război mondial, e unul corect. Nu poate fi acceptat ca un stat mare şi puternic să facă ce vrea pe glob. De aceea suntem de partea Ucrainei. Condiţiile în care se va negocia pacea vor fi găsite de cei implicaţi. Nu poate nimeni să negocieze peste capul ucrainenilor pacea. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei, îl dăm fiindcă suntem convinşi că aşa este corect”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat înaintea participării la reuniunea Consiliului European, dacă existenţa unui discurs prorus în România nu e cauzată de faptul că autorităţile noastre comunică puţin pe acest subiect.
Președintele a punctat apoi că ucrainenii singuri sunt cei care decid când și ce să negocieze cu rușii: „Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați. Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociează pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii și rușii să accepte. Cam aici suntem. Ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm că suntem convinși că așa e corect și Ucraina trebuia să-și poată manifesta dreptul la libertate, suveranitate, intergitatea granițelor”.
Chestionat despre faptul că România a fost printre primele state care a semnat contractele pentru achiziţia de muniţie şi care ar fi valoarea acestora, şeful statului a răspuns: „România, de principiu a fost de acord cu acest proiect. E o abordare europeană, nu naţională şi noi o sprijinim. Ea e gândită să se desfăşoare cu bani europeni, printr-o agenţie. Nu se doreşte o achiziţie de tip naţional şi noi suntem de acord cu ea”.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.