Metsola: România va adera curând la Schengen. România este pregătită de peste un deceniu.

România va adera la spaţiul Schengen şi o va face în curând, a declarat, luni, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Metsola: România va adera curând la Schengen. România este pregătită de peste un deceniu.
Foto: Inquam Photos / George Călin


România va adera la spaţiul Schengen şi o va face în curând, a declarat, luni, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. În alocuţiunea sa, Metsola a subliniat că aderarea ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie "nu este un cadou", ci este meritată.

”Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi! Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. (..) Când scandalurile de corupţie ale câtorva, ocupă centimetrii de ziar şi minutele de televiziune în detrimentul muncii îndelungate, grele, a celor mulţi. Când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor mici, înguste, naţionale consideraţii mărunte şi naţionale. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla existenţă, reprezintă o ameninţare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge din ce în ce mai mulţi oameni spre confortul de la marginilor şi a extremelor”, a spus preşedintele PE. 
Roberta Metsola a arătat că ”acesta este momentul în care suntem chemaţi să conducem, şi acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm şi să rămânem uniţi, când este greu”. 


Preşedinta Parlamentului European a arătat că a fost o săptămână dificilă pentru Europa în mai multe feluri decât una. 
”Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma. Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clar: România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. A fost pregătită pentru mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”, a spus oficialul european, precizând că este dreptul românilor, aşa cum este dreptul Europei. 
”Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând. De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România, beneficiază orice alt stat membru la fel de mult ca şi acesta. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei. Şi înţeleg că avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând. Îmi place să îl citez pe preşedintele Klaus Iohannis în această privinţă - am făcut-o din nou săptămâna trecută. El a fost dreptate când a spus că frontierele fizice între naţiuni sunt mai uşor de desfiinţat decât cele zidurile pe care îi forţăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a spus ea. 
Roberta Metsola a precizat că ”zidurile pe care Europa a fost creată pentru a le dărâma sunt atât între popoare, cât şi între naţiuni. 
”Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă - acesta este etosul de astăzi al Europa de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aceasta este moştenirea pe care am lăsat-o moştenire, în calitate de copii ai revoluţiei. Aceasta este ceea ce apărăm”, a adăugat ea.