Josep Borrell: Europenii vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina

Ţările membre ale Uniunii Europene vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Josep Borrell: Europenii vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina
Foto: nato.int


Ţările membre ale Uniunii Europene (UE) vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina, a dat asigurări, marţi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP.

"Am trimis o scrisoare tuturor miniştrilor apărării ai ţărilor din UE, pe care ei o vor primi astăzi, pentru a le cere să furnizeze muniţii Ucrainei, trase din stocurile lor şi provenind din comenzi deja plasate", a precizat Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO.
Alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi de ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba, Borrell s-a declarat încrezător într-o decizie "săptămâna viitoare" asupra acestui subiect.
Prioritatea sunt obuzele de 155 mm utilizate de artilerie.
"E urgenţă. Trebuie să mobilizăm rapid mijloacele de care dispunem. Va trebui apoi să întărim capacitatea de producţie a industriei noastre", a insistat Borrell.
El a apărat Instrumentul European pentru Pace, deja completat la nivelul a două miliarde de euro, ce permite "să fie deblocate mai multor fonduri, evitând birocraţia instituţiilor şi trecerea prin Parlamentul European".
"Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva unei agresiuni nejustificate şi noi avem dreptul de a o ajuta să se apere", a subliniat Josep Borrell ca răspuns la discursul preşedintelui rus Vladimir Putin.