Listă neagră cu țările ostile Rusiei. România se află pe lista țărilor neprietenoase Rusiei

Guvernul de la Moscova a semnat un decret cu o listă de state ale căror acțiuni neprietenoase sunt îndreptate împotriva țării, companiilor și cetățenilor Rusiei.

Listă neagră cu țările ostile Rusiei. România se află pe lista țărilor neprietenoase Rusiei


România a fost trecută de către Moscova pe o listă a țărilor neprietenoase cu Federația Rusă. Guvernul rus a aprobat luni lista statelor străine neprietenoase cu Rusia, iar din listă fac parte toate cele 27 de state membre UE, SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, dar și Ucraina, potrivit deciziei de pe site-ul oficial al guvernului de la Moscova, scrie Tass.

Lista aprobată le în frunte pe SUA, Canada și țările UE, între care şi România. De asemenea, mai sunt considerate neprietenoase cu Rusia state ca Marea Britanie, cu teritoriile sale: Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar. În aceeşi situaţie se mai află Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.
Potrivit decretului prezidențial, statul, cetățenii ruși și companiile ruse care au datorii în valută față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. În plus, toate tranzacțiile firmelor rusești cu cetățeni și companii din statele incluse în listă vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine.
Cei mai mulți dintre creditorii străini au anunțat deja că nu vor primi plățile în ruble, iar analiștii străini dezbat dacă această decizie a Rusiei nu însemnaă de fapt o intrare de facto în incapacitate de plată.
"Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special 'S' pe numele unui creditor străin şi să-i transfere plăţile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plăţii", se menţionează în comunicatul guvernului rus.
Noua procedură temporară se aplică plăţilor care depăşesc 10 milioane de ruble pe lună (76.046 USD).