Kelemen Hunor nu renunţă la autonomia Ţinutul Secuiesc

Hunor Kelemen, liderul UDMR, a declarat, referindu-se la discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român

Kelemen Hunor nu renunţă la autonomia Ţinutul Secuiesc


Vicepremierul Hunor Kelemen, liderul UDMR, a declarat, referindu-se la discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială a ţării.

„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3.
Liderul UDMR a subliniat că este nevoie de o discuție serioasă, argumentată despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie. Kelemen Hunor a arătat că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism. 
„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale”, a mai spus vicepremierul României, Kelemen Hunor, legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.
Kelemen Hunor a declarat că-și menține punctul de vedere cu privire la declarațiile șefului statului din aprilie şi a precizat că președintele Klaus Iohannis a greșit când a spus că PSD și UDMR s-au înțeles să dea Ardealul ungurilor.
„Nu se uită aceste lucruri, dar în a ţine minte lucrurile nu schimbi trecutul. A ierta şi a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am întors cu faţa spre viitor şi vreau să cred că vom reuşi să construim împreună ceva”, a mai afirmat Kelemen Hunor.