Kelemen Hunor: Nu vom ceda șantajului nerușinat al Austriei în privința Schengen

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că România trebuie să-şi continue demersurile pentru aderarea la Schengen şi că nu trebuie să cedeze şantajului neruşinat al Austriei.

Kelemen Hunor: Nu vom ceda șantajului nerușinat al Austriei în privința Schengen


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că România trebuie să-şi continue demersurile pentru aderarea la Schengen şi că nu trebuie să cedeze „şantajului neruşinat al Austriei”.

„Decizia abominabilă şi stupidă a Austriei, o decizie incorectă, imorală şi neruşinată ca joc politic. România, în urmă cu 11 ani, a îndeplinit condiţiile tehince de aderare şi toate acestea le-a demontat în momentul de faţă Austria doar pentru că a putut, pentru că o problemă internă a Austriei nu poate fi rezolvată nicidecum fără defăimarea altora. Noi trebuie să ţinem în continuare morţiş de principiile noastre, trebuie să ne continuăm munca, trebuie să cerem lărgirea Schengen cu demnitate, curaj şi fără compromisuri. Nu vom ceda şantajului neruşinat al Austriei”, a afirmat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR spune că România a fost umilită pe nedrept pentru că decizia a fost politică și nu a luat în calcul aspectele tehnice.
„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. (…) Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună „nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare”. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a argumentat liderul UDMR. (Agerpres)