Sorin Grindeanu a verificat lucrările de cale ferată din Portul Constanţa care au fost reparate

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu au efectuat o nouă vizită în Portul Constanța.

Sorin Grindeanu a  verificat lucrările de cale ferată din Portul Constanţa care au fost reparate


Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu au efectuat o nouă vizită în Portul Constanța. Cei doi s-au întâlnit cu directorii Portului Constanța, CFR Infrastructură și Administrației Canalelor Navigabile Constanța. De asemenea, ministrul a verificat și derularea proiectelor din Portul Constanța.

În cuvântul său, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu a trecut în revistă investițiile efectuate, în procedură de urgență, pentru refacerea infrastructurii feroviare din portul Constanța. Până acum, lucrările la 19 dintre cele 35 de linii de cale ferată au fost recepționate. În următoarele 12 zile vor fi recepționate și restul de 16 linii. Pentru alte 64 de linii de cale ferată s-au ținut licitațiile. Două loturi au fost adjudecate, iar pentru al treilea lot, procedura este în finalizare.

"Vă spuneam la ultima conferință din august că în mod sigur Constanta este pe locul 2 ca frecvență a vizitelor, după Timișoara. Am pornit undeva în primăvară cu ceea ce am găsit aici pe zona feroviară şi anume acele 99 de linii de cale ferată care arătau cum arătau, cu vegetaţii crescute, cu vagoane abandonate şi am prioritizat lucrurile. Cu 35 de linii am intrat şi încă o dată mulţumiri pentru sprijin, pentru că am intrat pe procedură de urgenţă şi am beneficiat de cei 200 de milioane de lei de la Fondul de Rezervă şi cele 35 de linii, mare parte dintre ele au fost deja recepţionate, şi anume 19, celelalte 16 urmând ca până în 10-12 noiembrie, deci în 10 zile să fie recepţionate şi ele. Cele 35 de linii intrate în procedură de urgenţă sunt finalizate. Celelalte 64 au fost împărţite în trei loturi. Deja s-au ţinut licitaţiile şi au fost adjudecate pentru două loturi, au fost adjudecaţi constructorii, pentru al treilea suntem în perioada de finalizare, inclusiv pentru al treilea lot, perioada aceea în care se mai dau clarificări. Oricum, vom închide şi acest subiect, astfel încât cele 99 de linii sau diferenţa de 64 să fie reabilitate total", a declarat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă susţinută în Portul Constanţa.

El a afirmat că unul din punctele care nu a funcţionat la ritmul la care trebuia este legat de atragerea de fonduri europene.

Să ştiţi că unul din punctele care nu a funcţionat la ritmul la care trebuia este cel legat de atragerea de fonduri europene în anii trecuţi şi nu vreau să dau vina pe nimeni pentru că nu e o chestiune în care să fie vinovată o singură persoană. Eu cred că acest ritm trebuie să fie schimbat şi una din sursele de finanţare pe care Portul Constanţa nu are voie să o rateze. Vorbeam mai devreme cu directorul general de la CFR Infrastructură şi îmi spunea că pe diferite programe europene, fie că vorbim de CEF, fie că vorbim de Programul Operaţional Transporturi doar pe CFR în această zonă, pe exerciţiul bugetar viitor, sunt undeva la peste 800 de milioane de euro, fără TVA, care sunt prevăzuţi pentru anii viitori pe Programul Operaţional Transporturi în această zonă în dezvoltarea infrastructurii feroviare din zona Portului Constanţa. Este o chestiune pe care cei de la CFR sunt obligaţi să o facă, dacă dorim să avem dezvoltarea propusă”, a explicat Sorin Grindeanu.

Ministrul a fost întrebat dacă firma cu cele mai mari datorii este GSP, cea condusă de Gabriel Comănescu, iar acesta a răspuns: „Altă întrebare, ca să citez dintr-un clasic în viață (…) Prima este cea de care spuneți dumneavoastră“.

Sorin Grindeanu a declarat că, în 15 august, Administrația Portului Constanța avea de încasat de la numeroase firme care activează în Port 110 milioane de lei. 104 firme nu și-au plătit utilitățile, iar 70 de societăți nu și-au plătit chiriile pentru terenurile luate în administrare de la Portul Constanța.

"Există creanțe de 110 milioane de lei, în Portul Constanța. Vreo 10 milioane doar de la cei care au considerat necesar că nu trebuie să-și plătească utilitățile, aproximativ 30 de milioane de la cei care au considerat că, dacă au concesionat un teren, nu mai trebuie sa plătească chiria. Pentru neplata utilităților au fost notificate 104 societăți, pentru neplata chiriilor au fost notificate 70 de societăți. Eu nu înțeleg acest mod de a face afaceri. Acest mod se termină aici. Dacă ei au considerat că aici suntem ca în Vestul Sălbatic îi anunț că perioada romantică s-a încheiat. Au fost transmise 14 notificări de reziliere pentru contractele de mai devreme, de închiriere teren-domeniu public. Au produs efecte imediate 8 contracte (13,5 hectare), s-a decis sistarea a furnizării de energie electrică, au fost executate garanții contractuale (2 milioane de lei). Mai avem o situație in care s-au făcut construcții fără autorizare de construire. Toate vor fi demolate. Toată lumea trebuie să respecte legea", a mai spus Grindeanu.

Mai mult, a spus ministrul, au fost și firme care au ridicat construcții pe terenurile Portului fără a avea autorizație, Grindeanu spunând că acestea vor fi demolate. „Aici nu e Eldorado. Perioada romantică s-a încheiat. Nu vrem să rupem contractele cu firmele, dar companiile trebuie să înțeleagă să plătească pentru utilități și chirii.“, a spus Sorin Grindeanu.