Medicul erou care a încercat să salveze pacienţii de la ATI Piatra Neamț, va fi transportat în Belgia

Medicul de gardă Cătălin Denciu de la Secţia ATI COVID a Spitalului din Piatra Neamţ, care a suferit arsuri de gradul 4 în timp ce încerca să-i salveze pe pacienţi, urmează să fie tratat în Belgia.

Medicul erou care a încercat să salveze pacienţii de la ATI Piatra Neamț, va fi transportat în Belgia


Medicul erou, care era de gardă sâmbătă seara, în ATI Piatra Neamţ, când secţia a luat foc, va fi transportat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul forţelor de intervenţie. Medicul de gardă de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, care a încercat să salveze pacienții imobilizați la pat, a suferit arsuri grave, dar este în stare stabilă. Ioan Cătălin Denciu este medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și este originar din Focșani.

Doctorul Denciu a încercat, chiar cu riscul propriei vieți, să salveze din foc și fum pacienții COVID-19 aflați în secția unde lucrează. Din păcate, numărul pacienților decedați a ajuns la 10, iar medicul a fost preluat de colegii săi, pentru îngrijiri de specialitate. 
Cătălin Denciu are arsuri grave pe aproape tot corpul. Comentând cazul său, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că medicul Denciu a suferit arsuri de gradul 4 la nivelul membrelor. 
El urmează să fie tratat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, dar decizia finală ar urma să fie luată în urma evalurii stării sale, care se va face la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
Ministerul Apărării Naţionale a confirmat, într-un comunicat, transferul iniţial al medicului rănit de la Iaşi la Bucureşti, cu o aeronavă militară.
Medicul-erou Denciu, evaluat la Floreasca pentru transferul în Belgia.
"O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București", se spune în comunicatul MApN.
Aeronava Spartan a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15 şi urma să revină la bază cu pacientul după ora 1 a dimineţii de dumincă.
Doctorul de gardă de la ATI Piatra Neamţ este în stare critică, iar Ministerul Transporturilor a pregătit o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării, a scris, pe Facebook, sâmbătă seară, ministrul de resort, Lucian Bode.
"O tragedie fără margini a avut loc la secţia ATI la Spitalul Judeţean Neamţ. Incendiul a curmat vieţi, iar prea multe familii sunt îndoliate. Le transmit condoleanţe tuturor celor care au pierdut pe cineva drag. Totodată, gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru cei care luptă pentru viaţa lor. Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienţilor în stare critică. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării dacă situaţia o va cere. La această oră aeronava şi echipajul aferent sunt pregătite", a precizat Bode.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.
„În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijiri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean din Piatra Neamț. Ancheta în cazul acestei tragedii a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.