Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă COMANDOR CONSTANTIN SCARLAT, la ceas aniversar

Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă COMANDOR CONSTANTIN SCARLAT sărbătorește, astăzi, 1 iulie, 42 de ani de la înființare.

Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă COMANDOR CONSTANTIN SCARLAT, la ceas aniversar


Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” sărbătorește, vineri, 1 iulie, 42 de ani de la înființare.

La data de 1 iulie 1980, cu ocazia restructurării Centrului 39 Scafandri, Grupul de Scafandri de Luptă s-a transformat în Divizionul Scafandri de Luptă, unitate militară fără indicativ propriu. 
După parcurgerea unei prime etape de dezvoltare și operaționalizare a structurilor sale, începând cu data de 30 octombrie 1986, Divizionul scafandrilor de luptă a devenit unitate corp aparte cu numele de Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă, unitate cu indicativ propriu în subordinea Comandamentului Centrului 39 Scafandri. 
La 1 noiembrie 2019, s-a revenit la o organizare specifică scafandrilor de luptă și la denumirea de Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă, ocazie cu care s-a constituit Divizionul 176 Scafandri de mare adâncime, iar navele „Grigore Antipa” și „Grozavul” au ieșit din compunerea unității pentru ca, în anul 2020, să îi fie atribuită denumirea „Comandor Constantin Scarlat”.

Această unitate este prima formațiune din țară specializată în probleme de scafandrerie ușoară și, prin îndeplinirea multiplelor misiuni naționale și internaționale din perioada de preaderare a țării noastre la Alianța Nord-Atlantică, a contribuit semnificativ la realizarea demersurilor României pentru integrarea în NATO.
Divizionul are, în prezent, scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea dispozitivelor explozive, scafandri de mare adâncime, precum şi nave militare specializate activităţilor specifice scafandrilor. 
Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă are în subordinea sa Grupul de nave speciale pentru scafandri, cu vedetele maritime pentru scafandri Saturn și Venus și Secția de scafandri de luptă cu Grupul scafandri de luptă EOD, specializați în neutralizarea și distrugerea încărcăturilor explozive clasice sau improvizate, Detașamentul Scafandri de Luptă de Incursiune, capabili să execute misiuni prin desantare-parașutare și nava logistică pentru scafandri de luptă Midia.
Structurile divizionului sunt în măsură să desfășoare acțiuni în toate mediile de acțiune, sub apă, pe mare, în aer și pe uscat.