AstraZeneca, r─âspuns oficial: Dovezile disponibile nu confirm─â faptul c─â vaccinul este cauza

Compania AstraZeneca a oferit primul răspuns oficial, după ce mai multe state au decis să suspende vaccinarea populaţiei cu anumite loturi.

AstraZeneca, r─âspuns oficial: Dovezile disponibile nu confirm─â faptul c─â vaccinul este cauza


Compania AstraZeneca a oferit primul răspuns oficial, după ce mai multe state au decis să suspende vaccinarea populaţiei cu anumite loturi, ca urmare a unor cazuri de persoane vaccinate care au murit sau care au suferit reacţii adverse grave.

"Urmare a îngrijor─ârilor recente ridicate în leg─âtur─â cu evenimentele trombotice, AstraZeneca dore╚Öte s─â ofere reasigurarea cu privire la siguran╚Ťa vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare ╚Ötiin╚Ťifice. Siguran╚Ťa este de o importan╚Ť─â capital─â, iar compania monitorizeaz─â continuu datele de siguran╚Ťa a vaccinului.
O analiz─â atent─â a tuturor datelor disponibile privind siguran╚Ťa de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea European─â (UE) ╚Öi Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a eviden╚Ťiat un risc crescut de embolie pulmonar─â, tromboz─â venoas─â profund─â (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârst─â, sex, lot sau o anumit─â ╚Ťar─â.
Pân─â în prezent în UE ╚Öi Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP ╚Öi 22 de evenimente de embolie pulmonar─â raportate în rândul persoanelor c─ârora li s-a administrat vaccinul, conform num─ârului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie. Acestea reprezint─â un num─âr mult mai mic decât cel a╚Öteptat s─â se întâmple în mod natural la o popula╚Ťie general─â de aceast─â dimensiune ╚Öi este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguran╚Ť─â va fi f─âcut public pe site-ul Agen╚Ťiei Europene pentru Medicamente în s─âpt─âmâna urm─âtoare, în conformitate cu m─âsuri excep╚Ťionale de transparen╚Ť─â pentru COVID-19.
Mai mult, în studiile clinice, chiar dac─â num─ârul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de cre╚Ötere a sânger─ârii la peste 60.000 de participan╚Ťi înrola╚Ťi.
"Aproximativ 17 milioane de persoane din UE ╚Öi Marea Britanie au primit pân─â acum vaccinul nostru, iar num─ârul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri a╚Öteptate in popula╚Ťia general─â. Natura pandemiei a condus la o aten╚Ťie sporit─â a fiec─ârui caz individual raportat ╚Öi mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguran╚Ťei medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguran╚Ťa public─â" a declarat Ann Taylor, Chief Medical Officer.
În ceea ce prive╚Öte calitatea, nu exist─â probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toat─â Europa sau în restul lumii. Testare suplimentar─â a fost ╚Öi este efectuat─â de noi în╚Öine dar ╚Öi independent de c─âtre autorit─â╚Ťile sanitare europene ╚Öi niciuna dintre aceste retest─âri nu au ar─âtat motive de îngrijorare. În timpul produc╚Ťiei vaccinului, peste 60 de teste de calitate sunt efectuate de AstraZeneca, partenerii s─âi ╚Öi de peste 20 de laboratoare independente de testare. Toate testele trebuie s─â îndeplineasc─â criterii stricte pentru controlul calit─â╚Ťii, iar aceste date sunt trimise autorit─â╚Ťilor de reglementare din fiecare ╚Ťar─â sau regiune pentru examinare independent─â înainte ca orice lot s─â poat─â fi eliberat în ╚Ť─âri.
Siguran╚Ťa publicului va fi întotdeauna pe primul loc. Compania are aceasta problema sub o analiz─â atent─â, iar dovezile disponibile nu confirm─â faptul c─â vaccinul este cauza. Pentru a dep─â╚Öi pandemia, este important ca oamenii s─â fie vaccina╚Ťi atunci când sunt invita╚Ťi s─â fac─â acest lucru", se arat─â în r─âspunsul oficial al companiei AstraZeneca.