ÎPS Teodosie îi aşteaptă pe oameni la pelerinajul de Sf. Andrei: Cred că participanţii se vor însănătoşi

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunaţ că va participa pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de Sf. Andrei, care implică un pelerinaj la peştera unde se crede că ar fi stat apostolul lui Iisus.

ÎPS Teodosie îi aşteaptă pe oameni la pelerinajul de Sf. Andrei: Cred că participanţii se vor însănătoşi


ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunaţ că va participa, împreună cu preoţi ortodocşi, pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de Sf. Andrei, care implică un pelerinaj la peştera unde se crede că ar fi stat apostolul lui Iisus. Anunţul înaltului prelat vine după ce, miercuri, judecătorii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia solicitase anularea măsurii ce impune ca la pelerinaje să participe doar localnici, în contextul în care municipiul Constanţa este, în carantină de vinerea trecută .
"N-am sfidat decizia instanţei. Instanţa a sfidat drepturile noastre de creştini, la fel ca şi autorităţile. Noi trebuie să mergem să ne închinăm. Este ziua noastră spirituală naţională, reglementată şi de Parlament. Trebuie să mergem acolo unde sunt originile noastre spirituale şi demnitatea noastră (...) Este pandemie şi autorităţile n-au grijă de spitale. Mor oamenii cu zile. În biserică n-a murit nimeni. (Cerem autorităţilor) să ne dea voie să ne închinăm. Este dreptul nostru constituţional, european, înscris în Carta Drepturilor Omului. Avem dreptul de a ne manifesta credinţa în orice împrejurare. Sufletul nu poate fi strâmtorat şi sufocat (...) Oamenii doresc se închine (...) Merg la peşteră (peşterea Sf. Andrei, n.r.) şi merg şi preoţii, pentru că este sarcină de serviciu, ca în fiecare an. Noi aşa ne întreţinem starea spirituală, prin adăparea din acest izvor autentic al credinţei noastre. Doamne ajută!"
Întrebat cine va fi răspunzător dacă se vor îmbolnăvi oameni în urma pelerinjului la Peştera Sf. Andrei: "Eu cred că se vor însănătoşi oamenii. Noi nu aducem pe nimeni cu forţa, participarea este de bună voie".
Întrebat dacă i-a îndemnat pe oameni să poarte mască şi să respecte distanţarea socială: "Sigur că da!"
În contextul în care deciza judecătorilor a fost întâmpinată cu proteste de către mai mulţi cetăţeni, Poliţia Constanţa este pregătită să trimită forţe de ordine în zona peşterii sfântului Andrei, unde urmează să se deplaseze credincioşii care ignoră interdicţiile dispuse de autorităţi în contextul pandemiei. (Antena 3).