Medicul Radu Lupescu, decorat de Emmanuel Macron pentru lupta împotriva COVID-19

Medicul român Radu Lupescu a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru contribuţia adusă în lupta împotriva noului coronavirus.

Medicul Radu Lupescu, decorat de Emmanuel Macron pentru lupta împotriva COVID-19
Foto: Radu Lupescu/Facebook


Medicul român Radu Lupescu a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru contribuţia adusă în lupta împotriva noului coronavirus. Decretul de decorare cu Ordinul naţional al Meritului a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franţei.

Radu Lupescu, medic anestezist şi preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a fost decorat pe 31 decembrie alături de alţi membri ai personalului medical din Franţa pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de coronavirus.
El a fost printre primii medici români care au avertizat încă de la debutul pandemiei că unul dintre marile pericole este supra-aglomerarea spitalelor şi reducerea în acest fel a capacităţii medicilor şi asistentelor de a gestiona afluxul uriaş de bolnavi, aminteşte G4media.
„În România numărul total de cazuri este încă mic, ceea ce înseamnă că măsuri drastice pot încă evita sau limita epidemia. Repet ceea ce am spus in postul precedent: virusul nu este foarte periculos la nivel individual, pentru persoanele tinere, sănătoase si fără comorbidităţi (adică alte afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale, probleme de imunitate). Virusul este insă periculos la nivelul unei populaţii intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate datorată necesităţii tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”, scria medicul Radu Lupescu încă din 12 martie.