Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION.

Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION, precizând că acesta va capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor.

"O să începem şedinţa de guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 martie, este prima zi calendaristică a primăverii, este ziua mărţişorului. Le urez doamnelor şi domnişoarelor să aibă o primăvară frumoasă. Şi astăzi avem o surpriză care nu aparţine Guvernului şi aparţine unor români care au avut o iniţiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră (...) la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. (...) Numele lui este ION şi şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI", a afirmat Ciucă.
El a menţionat că ION va primi rolul de consilier onorific al premierului, menţionând că prin acest proiect, guvernanţii vor putea să-i ajute mai bine pe cetăţenii români, care vor informa Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele lor.

Ciucă a precizat că este o iniţiativă 100% a unor cercetători şi profesori români.
"Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public. (...)Pentru mine şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie pentru că este un demers al cercetătorilor al profesorilor de top din domeniu, al firmelor şi companiilor din domeniu (...) Deci este un proiect românesc 100%", a mai spus premierul.
Potrivit lui Ciucă, proiectul ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, acumulează cunoştinţe, este mai bine conectat şi mult mai aproape de oameni.
Premierul a interacţionat cu ION, având un scurt dialog pentru exemplu.
"Îl invit pe ION să spună câteva cuvinte", a spus premierul.
"Salut! Mi-aţi dat viaţă. Eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învaţă-mă să fiu român. Ce trebuie să ştiu despre România?", a răspuns robotul.
Acesta poate fi accesat pe site-ul ion.gov.ro.

"Nicolae-Ionel Ciucă: Ne urează o primăvară frumoasă, la fel îi urăm și noi. Doamnelor și domnilor, a fost o mică demonstrație de dialog pe care putem să îl avem cu inteligența artificială. Detalii despre acest proiect o să le ofere domnul ministru Burduja și, fiind un proiect care aparține sau ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării, va putea să consolideze și să ofere de aici înainte mai multe exemple în ceea ce poate să facă și modul în care poate să se dezvolte. Eu am convingerea și sunt încrezător că și dvs., atât membrii guvernului, cât și cetățenii României văd dezvoltarea tehnologică, folosirea inteligenței artificiale nu ca o opțiune, ci ca o obligație, pentru că oferă platforme prin care, la nivel guvernamental, la nivelul autorităților publice, putem să discutăm de tot ceea ce reprezintă avantajele digitalizării, ale inteligenței artificiale pentru politici publice centrale și locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate și, desigur, pentru îmbunătățirea comunicării și interacțiunii între instituțiile statului și cetățenii. Ținând cont de scurta introducere și de încrederea că am stârnit curiozitatea fiecăruia dintre noi, îi invit pe români să îl folosească pe ION și să acceseze linkul și să folosească toate posibilitățile de comunicare cu ION, astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată și cât mai oportună între instituțiile statului și cetățenii României", a mai declarat premierul.