Nicolae Ciucă: Trebuie să fim pregătiți pentru extinderea crizei

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat că România și aliații din NATO trebuie să fie pregătiți pentru o eventuală extindere a crizei cu care de confruntă de când Rusia a atacat Ucraina.

Nicolae Ciucă: Trebuie să fim pregătiți pentru extinderea crizei


Premierul Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au vizitat, miercuri, Baza Mihail Kogălniceanu. În cadrul unui discurs, Ciucă a susținut că România și aliații din NATO trebuie să fie pregătiți pentru o eventuală extindere a crizei cu care de confruntă de când Rusia a atacat Ucraina.

„Militarii dovedesc prin prezența și acțiunile derulate în România că NATO e cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre. NATO nu e doar în cartierul general de la Bruxelles, ci și aici, în teren. Trăim vremuri dificile pe care nu am crezut că le vom trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a declarat Ciucă.

Şeful Executivului a mulţumit premierului belgian pentru contribuţia la deciaia NATO de implementare a planului de răspuns gradual.
”Trebuie să creăm şi să consolidăm o postură de apărare şi descurajare eficientă în flancul de est al NATO”, a afirmat premierul Ciucă, adăugând că se bazează pe sprijinul Belgiei pentru noua formă a conceptului strategic NATO care trebuie să coprindă ameninţarea Rusiei sub forma ei reală şi necesită întărirea prezenţei permanente a NATO pe flancul estic.

Premierul a mai declarat că ”trebuie să luăm în serios apărarea şi să o reflectăm în deciziile noastre”.
”Este timpul să trecem de la prezenţa înaintată, la apărarea înaintată şi la implementarea deciziei luate de liderii noştri, la Summit-ul extraordinar de la Bruxelles”, a arătat el.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că invazia Rusiei în Ucraina este ”cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euroatlantice din ultimii ani”.
”Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina, condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor ruseşti asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaţionale şi ale umanităţii şi deplângem pierderile tragice de vieţi omeneşti, suferinţele enorme şi distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei”, a spus premierul României.

Premierul a mai spus că este datoria noastră să ajutăm refugiaţii ucraineni, familile lor şi pe cei strămutaţi. ”Suntem alături de Ucraina”, a arătat Ciucă, afirmând că atât NATO cât şi UE sunt solidare cu poporul ucrainean. 
”Aliaţii sunt uniţi pentru a sprijini întru totul suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional”, a menţionat premierul, arătând că ”acţiunile agresive ale Rusiei au determinat aliaţii să activeze planurile NATO pentru apărare, pentru a proteja Alianţa.