Numărul turiştilor din Deltă a scăzut cu circa 40 la sută anul trecut faţă de 2022

Numărul turiştilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu cel puţin 40 la sută faţă de cel din anul precedent, pe fondul războiului din Ucraina.

Numărul turiştilor din Deltă a scăzut cu circa 40 la sută anul trecut faţă de 2022


Numărul turiştilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu cel puţin 40% faţă de cel din anul precedent, pe fondul războiului din Ucraina, însă operatorii turistici sunt optimişti în ceea ce priveşte previziunile pentru acest an.

Cea mai mare scădere a numărului turiştilor, de 65%, au înregistrat-o pensiunile de pe braţul Chilia al Dunării, graniţa româno-ucraineană, iar cel mai mic declin a fost observat în zona de uscat a rezervaţiei, în locuri în care se ajunge cu autoturismul.
"Din nefericire, gestionarea zic eu greşită de către Guvern a mesajelor transmise (privind războiul din Ucraina, n.red.) a afectat grav turismul din Deltă şi pot vorbi despre o scădere a nopţilor de cazare pe judeţ în medie cu 40%. Mai mult au fost afectaţi operatorii de pe braţul Chilia, 65%, iar mai puţin afectaţi au fost cei din zona cu acces auto, Mahmudia, Murighiol, Dunavăţ, Sarichioi Jurilovca", a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă.
El a menţionat că operatorii din Deltă nu au primit niciun leu compensaţie pentru pierderile suferite pe fondul războiului din ţara vecină.
Unii operatori din municipiul Tulcea susţin că în 2023 numărul turiştilor a scăzut cu 30% faţă de anul precedent.
"Scăderea a fost cu 30% faţă de anul 2022. A scăzut şi suma cheltuită pe cap de turist. Observăm inclusiv la hotel, dar şi la restaurant o scădere a sumei pe care o cheltuie pe cap de membru de familie. Se vede că au grijă pe ce cheltuie banii, că împart o porţie de mâncare la două persoane", a afirmat administratorul unui hotel din municipiu, Raluca Cacencu, iniţiatoare a unei organizaţii de management al destinaţiei turistice la nivelul judeţului Tulcea.
Ea şi-a exprimat însă încrederea că anul acesta situaţia se va schimba.
"Oamenii s-au mai obişnuit cu ideea de război şi sunt şanse să-şi dea seama că, dacă doi ani nu a fost niciun pericol, judeţul Tulcea este totuşi o destinaţie sigură", a menţionat Raluca Cacencu.
De altfel, şi preşedintele APTDD s-a arătat optimist.
"Sunt pozitiv că gradul de ocupare va creşte şi implicit veniturile şi încasările vor creşte pentru faptul că e un an electoral. Fiind an electoral, Guvernul este mai darnic şi automat va promova mai mult zonele, lucru cu rezultate concrete pozitive", a spus Daniel Iluşcă.