O navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute a fost lansată la Galați

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu şi şeful DSU, Raed Arafat, au participat la ceremonia de lansare la apă a navei multirol de căutare-salvare care va intra în dotarea IGSU.

O navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute a fost lansată la Galați


Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu şi şeful DSU, Raed Arafat, au participat la ceremonia de lansare la apă a navei multirol de căutare-salvare care va intra în dotarea IGSU, achiziţionată în cadrul Proiectului „Viziune 2020”. Evenimentul a avut loc la Şantierul Naval Damen, din Galați.

„Astăzi realizăm încă un pas în pregătirea noastră pentru provocările imprevizibile cu care putem să ne întâlnim și care sunt în creștere și vedem acest lucru din diferite motive: fie că sunt amenințări geo politice, fie că sunt amenințări ale schimbărilor climatice (...) La acest moment avem două nave care sunt pregătite: astăzi, vom vedea lansarea primei, care este destinată în principal misiunilor de căutare-salvare și care are inclusiv componenta medicală și alte componente de intervenție, inclusiv o navă mai mică care permite o intervenție mai rapidă în caz de salvare a oamenilor din apă”, a declarat șeful DSU Raed Arafat.

„Este un eveniment important de marcare a unui succes în construcția primei nave multirol de căutare-salvare și de intervenție la incendiu pe mare care intră în dotarea IGSU. Această navă este o bijuterie tehnică, are capacitatea de a efectua misiuni în mod autonom timp de 3 zile, are capacitatea de a interveni la incendii pe mare, de a efectua misiuni de căutare-salvare, de sprijin a navelor aflate în derivă, de salvare a naufragiaților, de evaluare medicală de urgență. Într-un cuvânt: are capacitatea de a salva vieți, de a veni în sprijinul celor care au nevoie urgentă de ajutor”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Nava este dotată cu cele mai moderne tehnologii și echipamente de intervenție, care ne vor permite să răspundem prompt și eficient în situații de urgență pe apă. Acest mijloc de mobilitate navală este capabil să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană. Totodată, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare.

Tipuri de misiuni:

 • asistență medicală și prim ajutor calificat;
 • misiuni de evacuare medicală de urgență MEDEVAC (evacuare medicală);
 • misiuni de localizare, preluare/salvare a plutelor de salvare, ambarcațiunilor și navelor aflate în derivă, precum și a persoanelor aflate în apă (naufragiate);
 • transfer personal/răniți/materiale în operațiuni cu elicoptere;
 • posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle);
 • asistență și intervenții cu scafandri;
 • localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei;
 • nava este în măsură să intervină prin sprijinirea forțelor care acționează pe uscat prin operațiuni executate direct asupra incendiului sau prin asigurarea alimentării mașinilor de stingere a incendiilor, iluminatul zonelor afectate, pentru lichidarea incendiilor izbucnite pe chei, la danele portului, depozite și magazii, rezervoare de produse petroliere sau chimice.

Caracteristici:

 • capabilă să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră și Marea Mediterană;
 • proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani;
 • capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, asigurând condițiile de trai și deservirea tehnicii de la bord;
 • echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) și/sau lansarea/recuperarea a UAV (UnmannedAerialVehicle);
 • echipată cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție;
 • echipată cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem „rescue star” cu macara;
 • Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m.

Achiziție/cost
Proiect: VIZIUNE 2020, Program Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cod SMIS: 134028;
Cost: 100.507.000,00 lei, inclusiv TVA (aproximativ 20,3 milioane Euro).
În luna octombrie a anului 2022 a avut loc semnarea contractului pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen.
Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 mil de euro.