Pericol în alimentație! 21 tone de carne de pui din Polonia, contaminată cu Salmonella au fost confiscate

O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella

Pericol în alimentație! 21 tone de carne de pui din Polonia, contaminată cu Salmonella au fost confiscate


O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Bihor (o tonă) şi Ilfov (20 tone), toată cantitatea urmând a fi dirijată spre neutralizare.
În perioada 31 martie - 30 aprilie 2020, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat la nivel naţional o serie de controale tematice pentru verificarea modului în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi ouălor de consum provenite din comerţul intracomunitar (cu precădere Polonia şi Ungaria), dar şi din ţări terţe (în special Ucraina).
Verificările s-au efectuat la nivelul unităţilor de destinaţie (unităţi independente de depozitare a cărnii de pasăre/ouălor, unităţi de reambalare a cărnii de pasăre, centre de ambalare ouă, centre logistice de distribuţie) şi unităţilor de tip catering, controalele având ca scop, pe de o parte, stabilirea originii cărnii şi ouălor pentru ca autorităţile să se asigure că acestea nu provin din zone aflate sub restricţii sanitare veterinare ca urmare a evoluţiei influenţei aviare (gripa aviară), iar pe de altă parte, cu ocazia controalelor documentare, de identitate şi fizice, au fost prelevate probe în vederea verificării prin analize de laborator a respectării criteriilor microbiologice şi de siguranţă alimentară în carnea proaspătă de pasăre, precum şi în loturile de ouă provenite din schimburi intracomunitare, posibil contaminate cu Salmonella.
Potrivit ANSVSA, au fost recoltate un număr de 138 de probe de carne de pasăre, fiind efectuate 690 de analize în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice de siguranţă alimentară.
"Carnea testată provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franţa, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Brazilia. În urma analizelor de laborator au fost detectate două probe de carne cu rezultate nesatisfăcătoare (contaminare cu bacteria Salmonella Enteritidis), recoltate de la societăţi comerciale din judeţele Bihor şi Ilfov. În ambele cazuri carnea provenea din Polonia. Întreaga cantitate de 21 de tone (1 tonă carne pasăre din judeţul Bihor şi 20 de tone din judeţul Ilfov) de carne infestată cu Salmonella a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, urmând a fi dirijată spre neutralizare", spun reprezentanţii ANSVSA.